Jérôme Champagne wil dat de Verenigde Staten het wereldkampioenschap voetbal van 2022 gaan organiseren als Qatar de organisatie kwijtraakt.

De Zwitserse justitie doet onderzoek naar mogelijke omkoping en corruptie bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

De VS waren de nummer twee bij de biddingsprocedure voor het eindtoernooi van 2022 en daarom vindt kandidaat FIFA-voorzitter Champagne dat het land de organisatie verdient als corruptie rond de overwinning van Qatar bewezen wordt.

"We moeten in dat geval geen herstemming houden, maar de 'IOC-regels' toepassen. Dat betekent dat we de gouden medaille aan de zilveren medaillewinnaar geven, in dit geval de VS", aldus de Fransman tegenover het radiostation RTL.

Qatar won in december 2010 met veertien tegenover acht stemmen van de VS. Champagne benadrukt dat hij in eerste instantie uitgaat van de onschuld van Qatar.

Congres

Champagne behoort tot de vijf kandidaten die Sepp Blatter kunnen opvolgen als FIFA-voorzitter.

Tokyo Sexwale, prins Ali bin Al-Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa en Gianni Infantino zijn de andere vier kandidaten, zo bevestigde de wereldvoetbalbond dinsdag.

Op 26 februari wordt de opvolger van Blatter gekozen op een buitengewoon congres van de FIFA.