Verschillende spelers uit de eredivisie zijn onlangs door een tv-programma benaderd om het verloop van een wedstrijd te beïnvloeden.

De KNVB meldde dinsdagochtend dat de poging tot matchfixing kwam van de productiemaatschappij CCCP, dat onder meer het tv-programma Rambam maakt. Eindredacteur Erik Noomen bevestigde dinsdagmiddag dat het VARA-programma onderzoek heeft gedaan naar matchfixing.

Journalisten van Rambam benaderden meerdere Nederlandse voetballers, die actief zijn op verschillende niveaus. Ze deden dat naar aanleiding van tips over bepaalde personen. "Er was gerede twijfel'', aldus Noomen.

De bevindingen van het programma geven nog geen aanleiding een uitzending te maken. Wat er precies naar voren is gekomen tijdens het onderzoek, wil Noomen niet kwijt.

"Wij staan aan dezelfde kant als de KNVB. Ook wij willen matchfixing uitbannen, alleen doen zij dat met een meldpunt en wij met een verborgen camera. We hadden tips gekregen en dat gaf de doorslag om dit zware journalistieke middel in te zetten'', aldus Noomen.

Niet gedwongen

Hij is ervan overtuigd dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en dat de journalisten moreel verantwoord hebben gehandeld.

"Het lijkt nu alsof wij spelers in de problemen wilden brengen, maar het tegenovergestelde is waar. Spelers zijn niet gedwongen om hierin mee te gaan en een deel van de gesprekken die we hebben gevoerd, zijn wellicht niet eens opgemerkt als matchfixing.''

Of er concrete voorstellen zijn gedaan aan spelers, laat Noomen in het midden.

Er is geen onderzoek gedaan naar matchfixing bij andere sporten. Ook zijn geen spelers in het buitenland benaderd.

Vraagtekens

Een woordvoerder van de KNVB bevestigde eerder op dinsdag berichtgeving in De Telegraaf over de poging tot matchfixing. ''Begin december belde een speler ons met de mededeling dat hij was benaderd door matchfixers."

''Met die informatie zijn we naar het Openbaar Ministerie gegaan. Het OM heeft vervolgens gekeken waar dit vandaan kwam. Zo zijn we bij deze productiemaatschappij uitgekomen.''

De KNVB plaatst morele vraagtekens bij de werkwijze van de tv-makers. ''Er zijn hierin twee varianten. Als je daadwerkelijk iemand op het spoor bent die zich schuldig maakt aan matchfixing en deze ontmaskert, draag je bij aan een oplossing."

"Maar als je willekeurig rondbelt, en daar lijkt het vooralsnog op, dan creëer je een probleem om daar vervolgens een uitzending van te maken.''

De bond onderzoekt samen met het OM of het stappen gaat ondernemen tegen CCCP.

Fixers

Alle clubs en scheidsrechters zijn door de KNVB op de hoogte gesteld van de poging tot matchfixing.

''Ook om duidelijk te maken dat dit kan gebeuren. We weten namelijk vanuit het buitenland dat het niet altijd tv-programma's zijn die dit proberen, maar ook echte fixers'', aldus de woordvoerder.

Vooralsnog heeft één speler zich gemeld in Zeist.