Ajax kan een lange periode niet beschikken over Kenny Tete. De verdediger heeft een enkelband afgescheurd en is maanden uitgeschakeld.

Tete viel zaterdag geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Vitesse. De rechtsback had last van zijn enkel en onderzoek in het ziekenhuis wees maandag uit dat hij tien tot twaalf weken uit de roulatie is.

Ajax meldt dat de 20-jarige Tete deze week een operatie aan zijn enkel zal ondergaan. Daarbij wordt meteen een stukje bot verwijderd waar hij al langer last van had.

Door zijn kwetsuur mist Tete een groot deel van het restant van het eredivisieseizoen. Hij moet onder meer de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van 7 februari aan zich voorbij laten gaan.

Vanwege de afwezigheid van Tete heeft trainer Frank de Boer Ricardo van Rhijn aan zijn wedstrijdselectie toegevoegd voor het duel met Heracles. De achtvoudig international mag deze winter in principe vertrekken bij de Amsterdammers. Onduidelijk is of de blessure van Tete daar verandering in brengt.

Tegen Vitesse kwam centrale verdediger Mike van der Hoorn voor Tete in het veld en schoof Joël Veltman door naar de rechtsbackpositie. "Mike heeft het zaterdag heel goed gedaan, maar ik beslis dinsdag pas wie er speelt", zei De Boer maandag op de website van Ajax.

Klaassen

Eerder op maandag werd al bekend dat Ajax het tegen Heracles ook zonder Davy Klaassen moet stellen. De captain kampt al langer met een knieblessure en is zoals verwacht niet op tijd fit.

"Maar het gaat wel heel goed met het herstel van Davy", zegt De Boer. "Ik verwacht dat hij er zondag, voor de uitwedstrijd tegen Roda JC, weer bij kan zijn."

Koploper Ajax won de wedstrijd tegen Vitesse zaterdag met 1-0. De voorsprong op nummer twee PSV, dat met 4-2 won van FC Twente, bleef daardoor drie punten. De Eindhovenaren spelen woensdag uit tegen Excelsior.

Heracles is de nummer vier van de competitie. De Boer vindt het knap dat de club uit Almelo dit jaar meedraait in de subtop. "Dat Heracles zich handhaaft in de subtop dwingt veel respect af. Het is een leuk voetballend elftal. Dat Oussama Tannane is vertrokken heeft natuurlijk invloed, maar Heracles heeft goede alternatieven."

Compliment

Tot tevredenheid van De Boer presteert Ajax dit seizoen ook erg goed in de eredivisie. Opvallend is dat de Amsterdammers tegen Vitesse al voor de elfde keer de nul hielden. 

"Dat is een heel goede ontwikkeling. Het is ook een compliment aan het hele team. Het begint voorin, van daaruit kan je het middenveld en de verdediging ontlasten. Veel credits gaan wat mij betreft ook uit naar de aanvallers en middenvelders. Ook zij zorgen ervoor dat er minder fouten worden gemaakt."

De wedstrijd tussen Ajax en Heracles begint dinsdag om 20.45 uur in de Arena en staat onder leiding van arbiter Dennis Higler. 

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie