FC Utrecht heeft zondag op de valreep met 1-0 gewonnen van PEC Zwolle. In de Galgenwaard maakte Ruud Boymans vlak voor tijd de enige treffer van de wedstrijd.

Boymans kwam in de 79e minuut als invaller in het veld en kopte acht minuten later de bal achter doelman Mickey van der Hart.

Door de zege stijgt FC Utrecht van de zevende naar de vijfde plaats. De Domstedelingen gaan NEC en Vitesse voorbij en hebben 32 punten uit negentien duels. PEC heeft vier punten minder en blijft de nummer acht van de eredivisie.

FC Utrecht had van meet af aan het beste van het spel. Dat leverde in de eerste helft een aantal aardige kansen op, onder meer voor Sébastien Haller. Yassin Ayoub was eveneens dicht bij een doelpunt. De middenvelder schoot de bal uit de draai hard en fraai op doel, maar vond Van der Hart op zijn weg.

De keeper van de Zwollenaren zat er in de eerste helft sowieso vaak goed bij. Aan de overkant had PEC weinig in te brengen. Spits Lars Veldwijk, opgeleid bij FC Utrecht, kwam op het gladde veld amper in het spel voor.

Ook na rust was het vooral wachten op een Utrechts doelpunt en opnieuw was Haller enkele keren dichtbij. De winnende treffer viel uiteindelijk in de slotfase.

Het inbrengen van Boymans, samen met Nacer Barazite in het veld gekomen, bleek een gouden wissel. De spits zette zijn hoofd enkele minuten voor tijd tegen een vrije trap en klopte Van der Hart.

Eerste spits

Boymans bewees andermaal dat FC Utrecht op hem kan rekenen als Haller vertrekt. "Natuurlijk voel ik mij eerste spits als Haller vertrekt. Maar ook als hij blijft denk ik dat we goed samen kunnen spelen'', zei de spits bij FOX Sports. "Ik zou ons graag eens in een ander systeem zien spelen.''

Boymans, die een jaar was uitgeschakeld vanwege een blessure, moest in de Galgenwaard lang op zijn kans wachten, zelfs iets te lang naar zijn zin. "Ik was liever iets eerder gebracht, want ik zag wel kansen. Dat duo achterin bij PEC is niet zo groot.''

ADO-Cambuur

ADO Den Haag deed later op de dag goede zaken tegen SC Cambuur. De ploeg van trainer Henk Fraser won in eigen huis met 2-1.

Mike Havenaar was met twee goals de grote man aan de kant van ADO. De Japanse spits maakte vlak na rust eigenhandig de vroege 0-1 van Sander van de Streek ongedaan.

ADO klimt door de overwinning naar de elfde plaats. De Hagenaars hebben 23 punten, tien meer dan Cambuur, dat slechts zeventiende staat.

Fraser zag hoe zijn ploeg tijdens een zwakke eerste helft al na veertien minuten op achterstand kwam door Van de Streek. De middenvelder sneed na een combinatie met Bartholomew Ogbeche door de ADO-defensie en prikte de bal langs doelman Martin Hansen.

Speelwijze

Na rust kwam ADO heel anders uit de kleedkamer. Met een wissel en aangepaste speelwijze trok de geel-groene brigade de wedstrijd naar zich toe. Havenaar draaide tussen de 53e en 56e minuut met twee doelpunten de achterstand om in een voorsprong.

Eerst kopte de clubtopscorer een voorzet van Wilfried Kanon binnen, daarna sloeg hij in de rebound toe nadat Edouard Duplan de paal had geraakt.

Cambuur drong in de slotfase aan, maar wist Hansen niet te passeren. Daardoor kon ADO de tweede thuiszege van dit seizoen vieren.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie