Voor Vincent Janssen voelt zijn hattrick van zondag in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord als revanche. De spits doorliep de jeugdopleiding van de Rotterdammers, maar kreeg geen contract.

"Ja, dit voelt zeker als revanche", aldus Janssen na afloop in het AFAS Stadion. "En ook als een lange neus? Nee, zo ver wil ik niet gaan. Laten we het maar op sportieve revanche houden."

De 21-jarige AZ-spits speelde in de jeugd onder anderen met Sven van Beek, Terence Kongolo en Tonny Vilhena, die wel in Rotterdam mochten blijven en nu zijn tegenstanders waren. Janssen vertrok in de zomer van 2013 naar Almere City FC, waarna hij afgelopen zomer bij AZ tekende.

"Dat ik vertrok is de keuze van Feyenoord geweest. Ik kon niet anders dan dat accepteren en heb er inmiddels ook een dikke streep onder gezet. Uiteindelijk ben ik zelfs blij dat het zo gelopen is."

"Ik heb me herpakt en via een omweg ben ik alsnog in de eredivisie beland. En nu heb ik al tien eredivisiegoals achter mijn naam staan. Dubbele cijfers halen was mijn doel dit seizoen, dat heb ik dus al gehaald. Ik ben op mijn plek bij AZ."

Speciaal

Toch kon Janssen niet ontkennen dat de wedstrijd tegen zijn oude club bijzonder voor hem was.

"Er zit voor mij altijd een randje aan een wedstrijd tegen Feyenoord. Voor de winterstop was het al speciaal om met AZ in De Kuip te spelen en deze wedstrijd was met een hattrick natuurlijk helemaal bijzonder voor me."

De geboren Brabander had zelfs nog vaker kunnen scoren tegen de nummer drie van de eredivisie, die AZ voorin veel te veel ruimte gaf. "Het was best gek bij rust. Ik had een keer gescoord, we stonden met 2-1 voor, en toch baalde ik. Het had halverwege al 4-1 kunnen staan."

"Gelukkig scoorde ik kort na rust wel vrij snel de 3-1 en de 4-1. Op dat moment wist ik dat de winst zo goed als binnen was."

Genieten

Janssens trainer John van den Brom kent uiteraard het Feyenoord-verleden van zijn spits. "Maar hem kennende zit er nu niet heel veel rancune bij Vincent", zei hij afloop. "Hij weet dat Feyenoord nog steeds een geweldige opleiding heeft."

"Wij hebben hem de afgelopen twee jaar goed gevolgd bij Almere. Hij heeft zich daar uitstekend doorontwikkeld en is op het goede moment opgepikt door AZ. Dat is vandaag weer gebleken. Vincent was een ware plaag voor de Feyenoord-defensie en maakt drie fantastische goals."

Van den Brom benadrukte echter dat de zege van AZ een echte teamprestatie was. "Centraal achterin stond het bijvoorbeeld ook fantastisch. Ron Vlaar was erop gebrand om goed te spelen tegen zijn oude club en dat heeft hij gedaan."

"Naast hem speelde onze nieuwe aanwinst Stijn Wuytens alsof hij er al jaren stond en Dabney dos Santos heeft de vertrokken Mounir El Hamdaoui heel goed vervangen. Hij leidde steeds het gevaar over links in."

"Ik ben kortom blij en trots op mijn team. Bij vlagen heb ik echt genoten op de bank."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie