Feyenoord is zondagmiddag tegen een pijnlijke nederlaag aangelopen op bezoek bij AZ. Mede door een hattrick van Vincent Janssen wonnen de Alkmaarders met 4-2.

De 21-jarige Janssen, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep maar geen contract kreeg, nam de laatste drie treffers van AZ voor zijn rekening. Aanvoerder Markus Henriksen was ook trefzeker en namens Feyenoord scoorden Michiel Kramer en Tonny Vilhena.

Door de nederlaag lijkt Feyenoord definitief te zijn afgehaakt in de strijd om de titel. De achterstand op koploper Ajax, die zaterdag met 1-0 won van Vitesse, is opgelopen tot elf punten. PSV heeft acht punten meer dan Feyenoord.

Feyenoord heeft donderdag al weer de kans om de kater van de nederlaag weg te spelen. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst speelt dan in de midweekse speelronde thuis tegen sc Heerenveen.

Strijd

Zondag in het AFAS Stadion keek Feyenoord bij rust al tegen een 2-1 achterstand aan en daar mochten de Rotterdammers niet eens over klagen. In een vermakelijke eerste helft, met veel strijd, kreeg AZ kort voor rust een aantal goede kansen op een derde treffer.

Het was nog wel Feyenoord geweest dat als eerste op voorsprong kwam. Na twaalf minuten wist AZ-doelman Sergio Rochet, die weer de voorkeur kreeg boven Gino Coutinho, een schot van Karim El Ahmadi niet goed te verwerken, waarna de bal voor de voeten van Michiel Kramer terechtkwam. Met enig fortuin wist de spits van Feyenoord te scoren.

Halverwege de eerste helft was het weer gelijk. AZ-aanvoerder Henriksen nam goed aan na een voorzet vanaf links en schoot de 1-1 binnen.

Het werd al snel nog mooier voor AZ, want drie minuten later was het weer raak. Ditmaal scoorde Janssen na een voorzet vanaf de andere kant.

Dat er in het restant van de eerste helft niet gescoord werd, was een klein wonder. Het spel golfde op en neer en bij een scrimmage voor de goal van AZ kreeg zowel Kramer als Simon Gustafson de bal niet over de doellijn. Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuijt zag nog een schot via een AZ-verdediger over vliegen.

Aan de andere kant voorkwam doelman Kenneth Vermeer dat Janssen en Dabney dos Santos trefzeker waren.

Paal

Kort na rust volgde alsnog de genadeklap voor Feyenoord. Het was uitgerekend Janssen die op zeer fraaie wijze zijn vroegere club opnieuw pijn deed. De 21-jarige spits kapte Sven van Beek uit en knalde de bal overtuigend in de verre bovenhoek: 3-1.

Het werd zelfs nog erger voor Feyenoord. Vlak nadat Joris van Overeem de paal had geraakt, was het Janssen die op aangeven van Dos Santos zijn hattrick voltooide (4-1).

Feyenoord leek rijp voor een nog grotere afstraffing, maar uit het niets was het Tonny Vilhena die de stand juist iets draaglijker maakte. De middenvelder schoot van grote afstand via de onderkant van de lat de 4-2 op het scorebord.

In de laatste twintig minuten drong Feyenoord nog even aan en hoopte het op meer. Een derde Rotterdamse treffer bleef echter uit, waardoor de zege van AZ niet meer in gevaar kwam.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie