Roda JC heeft zaterdag voor het eerst sinds 30 augustus weer eens een wedstrijd in de eredivisie gewonnen. De Limburgers versloegen Excelsior op Woudestein met 1-0. Heracles Almelo boekte eerder op de avond een kleine zege op De Graafschap en sc Heerenveen was te sterk voor Willem II.

Hicham Faik maakte namens Roda in de slotfase uit een vrije trap het enige doelpunt van de wedstrijd.

Door de zege stijgt Roda naar de veertiende plek op de ranglijst. Het passeert Excelsior dat een plek lager staat en twee punten minder heeft.

In een poging voor de ommekeer te zorgen, zette trainer Darije Kalezic alle aanwinsten van deze winter in de basis: Marcos Gullón, Jordy Buijs, Georgi Zjoekov, Ugur Inceman, Rydell Poepon en Kristoffer Peterson.

Ondanks de zes nieuwelingen had Roda veel moeite kansen af te dwingen, maar ook Excelsior wist weinig gevaar te stichten. Het was daarom niet verwonderlijk dat de Limburgers uit een vrije trap het enige doelpunt van de wedstrijd scoorden.

Invaller Faik zag zijn bal vanaf de zijkant van het veld in een keer in het doel draaien zonder dat iemand de bal raakte. Dankzij de benutte vrije trap van Faik boekte Roda voor het eerst in veertien wedstrijd weer eens een zege in de eredivisie. De laatste competitiezege dateerde van 30 augustus, toen AZ met 1-0 werd verslagen.

De veertien competitiewedstrijden op rij zonder zege betekende een negatief clubrecord voor Roda.

Heracles Almelo-De Graafschap

Heracles Almelo zaterdagavond thuis met 2-1 te sterk voor hekkensluiter De Graafschap. Brahim Darri en Thomas Bruns waren trefzeker voor Heracles, waarna de Engelsman Andrew Driver vlak voor tijd de eindstand op het scorebord zette.

Door de zege staat Heracles weer vierde in de eredivisie met 33 punten uit negentien wedstrijden. Dat zijn twee punten meer dan Vitesse, dat met 1-0 veroor bij Ajax. De Graafschap heeft acht punten.

De Achterhoekers hadden op bezoek bij Heracles wel kans op een punt. Karim Tarfi (paal) en Bryan Smeets (lat) waren voor rust dicht bij succes. Uit het niets werd het na 37 minuten toch ineens 1-0 voor Heracles door Darri, die met een welgemikt schot doelman Hidde Jurjus kansloos liet.

Na rust maakte Ted van de Pavert bijna gelijk voor De Graafschap. Hij kopte, na de meeverdedigende Wout Weghorst omver te hebben getrokken, via de grond tegen de kruising.

Nadat Darri had nagelaten knap voorbereidend werk van Illias Bel Hassani af te ronden, besliste Bruns het duel met een fraaie vrije trap. De aansluitingstreffer van Driver kwam te laat.

Heerenveen-Willem II

Heerenveen won thuis met 3-1 van Willem II. Bij rust stond de ploeg van trainer Foppe de Haan nog achter en mocht het blij zijn dat het maar 1-0 was door een benutte strafschop van Nick van der Velden.

De Haan gooide zijn elftal resoluut om in de rust en dat hielp. Lang bleef de aanvalslust van Heerenveen onbeloond, maar kort na elkaar wisten Arber Zeneli en Kenny Otigba toch te scoren.

Niet lang daarna zorgde Sam Larsson voor het hoogtepunt van de avond met een prachtige vrije trap, die vanaf twintig meter afstand in de rechterhoek van het doel belandde. Hij bepaalde zo de eindstand op 3-1.

Door de zege stijgt Heerenveen naar de tiende plaats met een punt voorsprong op AZ. De Alkmaarders spelen zondag nog thuis tegen Feyenoord. Willem II is de nummer veertien van de eredivisie.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie