FC Groningen en NEC hebben vrijdag in een teleurstellend duel niet weten te scoren. In de Euroborg moesten beide ploegen genoegen nemen met een 0-0 gelijkspel.

NEC kwam door de remise wel op gelijke hoogte met nummer vier Vitesse, dat zaterdag op bezoek gaat bij koploper Ajax. De Nijmegenaren hebben net als de Arnhemmers 31 punten.

Groningen schoot weinig op met het gelijkspel. De ploeg van trainer Erwin van de Looi is met 27 punten nog altijd de nummer negen van de eredivisie.

Bij NEC maakte aanwinst Dario Dumic direct zijn debuut. De Deen, met Bosnische roots, is in de Nijmeegse defensie de opvolger van de naar Dinamo Moskou vertrokken aanvoerder Rens van Eijden.

Voor aanvaller Christian Santos was het misschien wel zijn laatste wedstrijd voor de equipe van coach Ernest Faber. De international van Venezuela mag voor een gelimiteerd bedrag weg en heeft dankzij een uitstekende eerste seizoenshelft volop keuze uit geïnteresseerde clubs.

Balbezit

Groningen had na de zware thuisnederlaag tegen FC Utrecht van vorige week (4-1) iets goed te maken. Zeker voor rust slaagden de Groningers daar amper in. De thuisploeg had weliswaar veel de bal, maar dook amper op voor het doel van Brad Jones.

Dat deden de gasten wat vaker. Het leverde onder meer twee fraaie pogingen op van middenvelders Navarone Foor en Janio Bikel. Foor probeerde doelman Sergio Padt met een lob te passeren, maar die tikte de bal over. Bikel raakte na een half uur van grote afstand de paal.

Na de rust werd het duel er niet bepaald fraaier op, al beet Groningen iets feller van zich af. Het leverde onder meer twee schoten van invaller Oussama Idrissi en een kopbal en een lob van Michael de Leeuw op. Geen van die pogingen maakte echter indruk op Jones.

NEC was in blessuretijd via Anthony Limbombe nog erg dicht bij de winnende treffer, maar een tweede thuisnederlaag op rij bleef Groningen bespaard.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie