Het bestuur van de UEFA steunt de poging van Gianni Infantino om voorzitter van de FIFA te worden.

De 45-jarige Zwitser presenteerde vrijdag in Nyon zijn plannen aan de Europese bestuurders, onder wie Michael van Praag, één van de vijf vicevoorzitters. Het bestuur sprak daarna unaniem de steun uit aan Infantino, die bij de UEFA werkt als secretaris-generaal.

Infantino geniet volgens de Europese bond "overweldigende'' steun onder de 53 landen van de UEFA die mogen stemmen bij de FIFA-verkiezing.

De bonden van onder meer Duitsland, IJsland, Portugal en Zwitserland hebben al openlijk uitgesproken op 26 februari op hem te gaan stemmen. De KNVB beslist volgens een woordvoerder officieel pas tijdens de vergadering van het bondsbestuur, op 15 februari, welke kandidaat het gaat steunen.

De Nederlandse bond stond lange tijd achter Platini, maar die heeft zich teruggetrokken als kandidaat nadat de ethische commissie van de FIFA vorige maand had besloten hem voor acht jaar te schorsen.

Naast Infantino hebben nog vier mannen zich kandidaat gesteld om Blatter op te volgen: de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, Tokyo Sexwale uit Zuid-Afrika en sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa uit Bahrein.

Steun Platini

De UEFA maakte vrijdag ook bekend dat het nog altijd achter de geschorste Platini staat en er voorlopig ook niet voor kiest om iemand anders tot preses te benoemen. 

''We hopen dat zijn naam wordt gezuiverd en dat hij zo snel mogelijk terugkeert in de Europese voetbalfamilie'', aldus een verklaring van de UEFA.

Eerder noemde Platini zijn schorsing in een verklaring al een "ware aanfluting" en zei hij een "schoon geweten" te hebben. De 60-jarige Fransman heeft bij het internationaal sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen zijn schorsing.