Doellijntechnologie bij EK en in Champions League

Bij het EK komende zomer in Frankrijk zal gebruik worden gemaakt van doellijntechnologie. Na de zomer zal het systeem ook in de Champions League worden ingevoerd, zo heeft het uitvoerend comité van de UEFA vrijdag bekendgemaakt.

De Europa League volgt een jaar later. Vanaf het seizoen 2017/2018 zullen camera's ook daar registreren of een bal de doellijn heeft gepasseerd.

In grote Europese competities als de Engelse Premier League, Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1 wordt al langer gebruik gemaakt van doellijntechnologie. Ook bij het WK van vorig jaar in Brazilië hielden camera's tot op de millimeter nauwkeurig in de gaten of een bal wel of niet over de lijn was.

In de Nederlandse competitie is slechts één stadion voorzien van dat dure systeem. Voor de winterstop hingen de camera's in de Amsterdam Arena, waarna het systeem naar De Kuip is verhuisd voor de tweede seizoenshelft.

Platini

De geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini heeft zich altijd fel uitgesproken tegen gebruik van technische hulpmiddelen.

De Fransman zag meer heil in extra scheidsrechters langs de lijnen, de zogeheten vijfde en zesde officials, die de achterlijnen in de gaten houden.

Lees meer over:
Tip de redactie