Ajax-trainer Frank de Boer denkt nog steeds dat Wim Jonk een goede opvolger voor hem zou kunnen zijn, hoewel de oud-international eind vorig jaar na een langlopend conflict vertrok bij de Amsterdammers.

"Hij heeft zijn papieren. En één van de criteria voor een trainer hier is dat je zoveel mogelijk een Ajax-achtergrond moet hebben", zegt De Boer, die ook Jong Ajax-trainer Jaap Stam als mogelijke opvolger ziet, in een interview met AT5.

"Zowel Stam als Jonk snapt de Ajax-filosofie en weet wat er gevraagd wordt. In dat opzicht zouden ze natuurlijk hartstikke goede opvolgers kunnen zijn."

De 49-jarige Jonk fungeerde de laatste jaren als hoofd jeugdopleiding bij de huidige koploper van de eredivisie, maar vorig jaar december gingen beide partijen definitief uit elkaar.

Officieel ging dat "in goed overleg", maar de oud-speler van de Amsterdammers schoof al maanden niet meer aan bij overleg van het technische hart, waar ook De Boer in zit. De directie van Ajax besloot daarop afscheid te nemen van Jonk, voor wie nog geen definitieve opvolger is gevonden.

Bekijk het interview met De Boer:

Keuzes

"Ik vind het jammer dat Jonk weg is, dat staat buiten kijf", aldus De Boer. "Ik kan heel goed opschieten met Wim en daarom vind ik het des te sneuer dat het zo is gelopen, voor hem en voor Ajax."

"Maar de situatie was onhoudbaar en dan moet je keuzes maken. En ik sta achter die keuzes. Wim heeft ook heel goed werk afgeleverd. Maar in de statuten staat dat je moet aanschuiven bij overleg met het technisch hart en als je constant niet komt opdagen, dan komt er een moment dat het een halt wordt toegeroepen."

"Ik vind het heel vervelend wat er allemaal gebeurd is, maar zakelijk gezien heb ik er geen moeite mee. De situatie binnen de club over de jeugd en De Toekomst is op dit moment vrij rustig en we zijn langzaam aan het bouwen in de richting waar we naartoe willen."

De 45-jarige De Boer is sinds december 2010 hoofdtrainer van Ajax. Zijn contract in de Arena loopt nog door tot medio 2017. Eind vorig jaar zei hij dat de kans "groot" is dat hij die verbintenis ook zal uitdienen.