Wethouder Den Haag vreest dat ADO salarissen niet kan betalen

Tom de Bruijn, wethouder financiën van Den Haag, vreest dat ADO Den Haag binnenkort de salarissen niet meer kan betalen, omdat de Chinese eigenaar Hui Wang vooralsnog geen geld heeft overgemaakt naar de club.

"Als er niet heel snel een oplossing komt, krijgt de club eind februari al problemen met het uitbetalen van de salarissen", aldus de wethouder woensdag tegen het AD.

Jan Willem Wigt, algemeen directeur van ADO, benadrukt tegen VI echter het niet zo'n vaart zal lopen.  "Als het zo doorgaat, zullen de problemen zich uiten', aldus Wigt. 'In februari zal het probleem slechts in beperkte mate aanwezig zijn."

De Bruijn was woensdag aanwezig in het Kyocera Stadion vanwege de aandeelhoudersvergadering van ADO. Wang liet de vergadering aan zich voorbij gaan. Eind vorig jaar liet hij ook al een geplande aandeelhoudersvergadering van ADO schieten, waardoor deze werd afgeblazen.

Onder anderen KNVB-directeur Bert van Oostveen en Martin Jol, die deel uitmaakt van de Raad van Commissarissen van ADO, waren woensdag wel in het stadion. Voor de vergadering sprak ADO al met Van Oostveen.

"We willen ADO vanaf de zijlijn helpen", zei Van Oostveen na het gesprek tegen Omroep West. "We zullen bijvoorbeeld contact opnemen met de Chinese voetbalbond en vragen wat de beste manier is om uit deze impasse te komen. Ook adviseren we ADO over juridische zaken."

1,9 miljoen euro

De aandeelhoudersvergadering was belegd vanwege de financiële problemen die de club boven het hoofd hangen. ADO Den Haag wacht nog altijd op een betaling van 3,7 miljoen euro van United Vansen, het bedrijf van Wang.

Wang en zijn bedrijf United Vansen hadden beloofd al 1,9 miljoen euro van dat bedrag over te maken. Doordat dat geld nog niet binnen is, dreigt er voor ADO een liquiditeitstekort van 1,3 miljoen euro en komt de club onder streng toezicht van de KNVB in categorie 1.

"Categorie 1 is onafwendbaar", weet Wigt. "Alleen als Wang alsnog met een investering over de brug komt, of wij zelf met een passende oplossing komen, is er een vangnet om versneld de stap terug naar categorie 2 te maken. We werken aan diverse oplossingen en dat ziet er positief uit."

Oplossing

Wigt heeft zelfs goede hoop dat hij daarvoor binnenkort met Wang om tafel zit. "Wang heeft zich afgemeld voor de vergadering van vandaag. Hij heeft ons uitgenodigd naar China te komen, dat is zeker besproken. Er zijn echter ook geluiden dat hij volgende week naar Europa komt, dus dat zou al een oplossing kunnen zijn."

Maandag werd ook bekend dat Lui Hong, die ook aan United Vansen verbonden is, niet langer meer deel uit van de raad van commissarissen van ADO. Hij werd bij de Chinese overname benoemd tot commissaris, maar is nooit in Den Haag gezien. Wigt: "Hong heeft zelf verzocht zijn zetel in te leveren en dat is vandaag geaccepteerd." 

De rvc bestaat na het vertrek van Hong nog uit drie leden: Jol, Wang en de Haagse zakenman Ton Rutgrink.

Lees meer over:
Tip de redactie