Voetbal

FIFA-kandidaat Infantino voorstander van WK's in hele regio

Gianni Infantino zou het goed vinden als een WK-eindronde in de toekomst in meerdere landen kan plaatsvinden. De kandidaat-voorzitter van de FIFA haalt inspiratie uit het initiatief van de UEFA om het EK 2020 in liefst dertien verschillende landen te houden.

"De FIFA zou deze mogelijkheid moeten onderzoeken. Als een WK in een hele regio wordt gehouden, hebben meerdere landen de eer om WK-duels te organiseren", schrijft Infantino in zijn manifest dat hij dinsdag publiceerde.

Tot nu toe werd alleen het WK 2002 door meerdere landen georganiseerd. Japan en Zuid-Korea haalden samen het toernooi binnen.

Het eerste WK dat na de FIFA-verkiezingen wordt vergeven is dat van 2026.

Infantino herhaalt in zijn verkiezingsprogramma zijn voornemen om het deelnemersveld van het WK uit te breiden tot veertig landen. Sinds 1998 strijden 32 landen om de titel.

"We merken nu al dat het grotere EK (van zestien naar 24 landen vanaf 2016, red.) een enorm succes is, zowel in commercieel als sportief opzicht", schrijft Infantino.

Bijdrages

De Zwitser, die momenteel als secretaris-generaal van de UEFA fungeert en bekend is van zijn rol tijdens lotingen, pleit verder voor een verhoging van de financiële bijdrage die de 209 FIFA-leden ontvangen.

Momenteel toucheren de landen om de vier jaar elk 1,88 miljoen euro. Als het aan Infantino ligt, gaat dit bedrag naar 4,6 miljoen euro.

De kandidaat-preses wil ook onderzoeken of het nodig is dat de FIFA 1,4 miljard euro aan reserves heeft.

Verder pleit Infantino ervoor dat er een open discussie met alle belanghebbenden wordt gevoerd over de verdere invoering van elektronische hulpmiddelen.

Een proefballonnetje dat Infantino oplaat is de introductie van een FIFA Legends Team, dat oefenwedstrijden gaat spelen tegen lokale teams voor charitatieve doeleinden.

26 februari

Infantino (45) neemt het bij de verkiezingen van 26 februari op tegen prins Ali, Jerôme Champagne, Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en Tokyo Sexwale.

De UEFA schoof Infantino naar voren wegens de schorsing van UEFA-voorzitter Michel Platini.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie