ADO Den Haag heeft Ajax en middenvelder Riechedly Bazoer maandag een excuusbrief gestuurd voor de oerwoudgeluiden tijdens het duel van zondag en wil de schuldige fans zwaar straffen.

De wedstrijd werd in de eerste helft ontsierd door racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden van het Haagse publiek. Met name Bazoer moest het ontgelden.

"Woede, machteloosheid en frustratie", zegt algemeen directeur Jan Willem Wigt maandag tegen ADO TV, gevraagd naar zijn gevoelens. "Het is vreselijk, ik schaam me dood. Ik heb er slecht van geslapen. Ik kan me voorstellen dat Ajax zeer teleurgesteld en ontstemd is."

"Toen de wedstrijd afgelopen was zijn we gelijk in druk overleg gegaan. Later op de avond hebben we een statement op de website gezet en vanochtend gingen we weer verder. We zijn er echt heel druk mee bezig."

De stadionspeaker maande het publiek tijdens de wedstrijd twee keer tot inkeer, maar het duel werd niet stilgelegd.

Stadionverboden

Volgens Wigt kunnen de schuldige supporters niet hard genoeg gestraft worden. Stadionverboden, waarbij de richtlijn vijf jaar is, zijn volgens de directeur zeer waarschijnlijk.

"Vanochtend hebben we de boel besproken en geëvalueerd met de gemeente en de politie. Vandaag zijn de beelden en geluiden voor ons beschikbaar en kunnen we het onderzoek starten. We hebben geavanceerde apparatuur, dus de pakkans is redelijk groot."

"We hopen deze week met resultaten te komen, ook het Openbaar Ministerie kijkt mee. We gaan ze keihard aanpakken wat mij betreft."

Wigt zegt er met zijn verstand niet bij te kunnen de een groep fans het voor de rest verpest. "Het is niet te begrijpen dat mensen, die als het goed is van de club houden, zich zo gedragen en de club in diskrediet brengen."

Aan de hand van de beelden beslist het OM of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek en eventueel vervolging van daders.