Voetbal

Zuiverloon geschokt door 'misselijkmakende' oerwoudgeluiden ADO-fans

ADO Den Haag-spelers Gianni Zuiverloon en Ruben Schaken waren zondag geschokt door de racistische spreekkoren van een deel van de fans van de thuisclub richting Ajax-middenvelder Riechedly Bazoer.

"We hebben normaal gesproken fantastische fans, maar dit was echt schandalig", zegt Zuiverloon tegen De Telegraaf. "Vanaf de eerste minuut hadden ze een slachtoffer gevonden en dat was Bazoer. Misschien omdat hij ondanks zijn leeftijd al zo ontzettend goed is. Maar dit was misselijkmakend."

"In Spanje heb ik weleens meegemaakt dat er vanwege mijn huidskleur vanaf de tribune op me werd gespuugd. Maar op zo’n manier als Riechedly ben ik nog nooit behandeld."

Tijdens het duel tussen ADO Den Haag en Ajax (0-1) maakte een deel van het ADO-publiek oerwoudgeluiden op het moment dat Bazoer aan de bal was. Vanaf het eind van de eerste helft vroeg de stadionspeaker de supporters enkele keren om te stoppen met de racistische geluiden, maar tot verdere stappen kwam het niet.

"Ik schaam me kapot", aldus Schaken. "Mijn kinderen waren ook bij deze wedstrijd aanwezig en die gaan misschien denken dat het zo hoort. Ik zal ze thuis uitleggen dat dit niet het geval is."

"Het is bij ADO de eerste keer dat ik het in deze vorm heb meegemaakt. Misschien is het wel eerder gebeurd, maar niet zo massaal. We hebben zelf ook veel donkere jongens in de selectie. Dat maakt het bizar."

Oplossen

De KNVB liet maandag bij monde van directeur operationele zaken Gijs de Jong in verschillende media weten dat de bond begrip had getoond als Bazoer of Ajax van het veld was gestapt. De beslissing om een wedstrijd tijdelijk stil te leggen of te staken ligt officieel bij de thuisclub.

"Van het veld stappen, vond ik iets te ver gaan", stelt Schaken. "Als het de oplossing was, had ik het gedaan. Wat dan de oplossing is? Die is er kennelijk niet, want hier is in het voetbal al vijftig jaar sprake van. In januari 2016 kunnen we racisme niet in één keer oplossen."

ADO meldde na de wedstrijd dat het de spreekkoren afkeurt en dat het gaat onderzoeken wie zich schuldig heeft gemaakt aan de racistische geluiden.

Zuiverloon hoopt dat er zo snel mogelijk actie zal worden ondernomen. "Hier moeten we het echt met onze fans over hebben, want dit is een belangrijk punt. Overal ter wereld vechten we tegen racisme. Dat het juist hier moet gebeuren, vind ik verschrikkelijk."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie