PSV verslaat Feyenoord in topper in De Kuip

PSV heeft zondag na zeven jaar weer eens gewonnen op bezoek bij Feyenoord. De Eindhovenaren waren in De Kuip met 2-0 te sterk voor de Rotterdammers.

Doelpunten na rust van Hector Moreno en invaller Luciano Narsingh brachten PSV de eerste uitzege bij Feyenoord sinds september 2009 en zorgden voor de eerste thuisnederlaag van de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst dit seizoen.

Dankzij de overwinning doen de Eindhovenaren goede zaken in de strijd bovenin. Het gat van de nummer twee met nummer drie Feyenoord is opgelopen tot vijf punten.

Het verschil met koploper Ajax blijft drie punten. De Amsterdammers wonnen eerder op zondag met 1-0 bij ADO Den Haag.

Opstootje

Hoewel beide ploegen vooraf al wisten dat er gewonnen moest worden om te voorkomen dat het gat met Ajax groter zou worden, waren er voor rust weinig hoogtepunten in De Kuip.

Feyenoord begon wel iets sterker, maar kwam lange tijd niet verder dan schotjes van Miquel Nelom en Tonny Vilhena, die PSV-doelman Jeroen Zoet niet konden verontrusten. Pas na een half uur spelen was de thuisploeg dicht bij een doelpunt na een fraaie voorzet van Vilhena. De buitenspeler vond spits Michiel Kramer, maar die raakte de bal volledig verkeerd.

Enkele minuten later was er een opstootje tussen Rick Karsdorp en Gaston Pereiro. Beide spelers kwamen er zonder geel van af, maar door het geruzie liet het publiek in De Kuip zich wel meer gelden en kwam er meer sfeer.

Ook op het veld gebeurde er meer en opnieuw was een duel tussen Karsdorp en Pereiro de aanleiding. De rechtsback van de Rotterdammers verspeelde de bal onnodig aan de Uruguayaanse vleugelspeler, maar diens schot vloog vervolgens een behoorlijk eind naast.

Op slag van rust was PSV weer gevaarlijk, mede doordat Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer niet zeker oogde. Jürgen Locadia wist echter niet te profiteren, waardoor beide ploegen met 0-0 gingen rusten.

Wippertje

De gelijke stand halverwege was een goede afspiegeling van het wedstrijdbeeld, maar kort na rust was het wel raak voor PSV. Davy Pröpper kapte Sven van Beek uit en vond met een lage voorzet de mee naar voren gekomen verdediger Moreno (1-0).

De goal was de opmaat voor een veel leukere tweede helft. Feyenoord drong aan, al moest het oppassen voor een tweede Eindhovense treffer die de wedstrijd in het slot zou gooien. Een schot van aanvoerder Luuk de Jong vloog voorlangs.

Aan de andere kant frommelde Dirk Kuijt zich door de PSV-defensie, maar zijn schot ging rakelings naast. Kort daarna bediende de sterk spelende Vilhena Marko Vejinovic met een fraai wippertje. De inzet van de middenvelder miste echter kracht.

Met de snelheid van invaller Narsingh voor Gaston Pereiro hoopte PSV-trainer Phillip Cocu op een uitbraak, terwijl Feyenoord bleef aandringen. Trainer Giovanni van Bronckhorst ging zelfs nog meer voor de aanval met invaller Anass Achahbar als extra spits.

Counter

Tien minuten voor tijd dacht De Kuip dat die tactiek werd beloond. Het publiek juichte nadat Kramer binnentikte, maar hij kreeg de bal van de buitenspel staande Elia. Arbiter Danny Makkelie keurde de treffer terecht af en gaf een vrije trap.

De tactiek van PSV had vier minuten later wel effect. Het was namelijk Narsingh die bij een counter ontsnapte aan de defensie van Feyenoord en de zege voor PSV veiligstelde: 2-0.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de eredivisie

Lees meer over:
Tip de redactie