PEC Zwolle in attractief duel te sterk voor tiental Heerenveen

PEC Zwolle is 2016 goed begonnen door een thuiszege te boeken op sc Heerenveen. In het IJsseldeltastadion was de ploeg van trainer Ron Jans in een attractieve wedstrijd met 5-2 te sterk voor de Friezen.

Daardoor klommen de Zwollenaren van de negende naar de zesde plek in de eredivisie. Heerenveen, dat matig voor de dag kwam tegen PEC en bijna een helft lang met tien man speelde, zakte naar plaats twaalf.

Vanaf de eerste minuut had de thuisploeg een overwicht en binnen twintig minuten was het al 2-0. In de twaalfde minuut kreeg Dirk Marcellis de bal na een aanval voor zijn voeten en met zijn schot liet hij doelman Erwin Mulder kansloos.

Acht minuten later was ook collega-verdediger Bram van Polen trefzeker. De aanvoerder van PEC scoorde met een geplaatste bal nadat Ouasim Bouy in eerste instantie een schot zag mislukken.

Nog voor rust besloot Heerenveen-trainer Foppe de Haan in te grijpen met een dubbele wissel. Hij haalde Morten Thorsby en Branco van den Boomen naar de kant voor Joost van Aken en Jerry St. Juste.

Van den Berg

De bezoekers begonnen furieus aan de tweede helft en na 42 seconden zorgde Mitchell te Vrede voor de aansluitingstreffer. Vlak erna was St. Juste zelfs dicht bij de gelijkmaker.

Lang duurde de opleving niet, want na 49 minuten moest Heerenveen met tien man verder. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof besloot aanvoerder Joey van den Berg te bestraffen met een rode kaart voor een overtreding op PEC-middenvelder Kingsley Ehizibue.

Vijf minuten later leek het duel beslist. PEC kreeg een strafschop na een handsbal van Lucas Bijker en Van Polen zorgde vanaf elf meter voor zijn tweede treffer van de avond.

Na gemiste kansen van Sheraldo Becker, Stef Nijland en Wouter Marinus zorgde Wout Brama op aangeven van Lars Veldwijk voor 4-1. Vlak erna deed St. Juste iets terug namens Heerenveen, maar het slotakkoord was voor Nijland.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie

Tip de redactie