Sjeik Salman met stomheid geslagen na klacht Prins Ali

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein is met stomheid geslagen na de klacht die kandidaat-voorzitter prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië bij de verkiezingscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft ingediend.

Volgens prins Ali heeft zijn concurrent de regels in zijn verkiezingscampagne voor het voorzitterschap van de FIFA overtreden.

De sjeik ondertekende vrijdag als voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie (AFC) een ''samenwerkingsverband'' met de Afrikaanse voetbalfederatie. Namens CAF zette Issa Hayatou, de tijdelijke voorzitter van de FIFA, zijn handtekening onder het convenant. Volgens prins Ali is hier sprake van een brutale poging van sjeik Salman om het continent Afrika als één blok achter zich te krijgen tijdens de voorzittersverkiezing op 26 februari in Zürich.

De Aziatische en Afrikaanse voetbalfederaties zijn samen goed voor 100 van de in totaal 209 stemmen.

Sjeik Salman stelt dat de beschuldiging van prins Ali "volledig onjuist" is. "Ik ben met stomheid geslagen over de beweringen van mijn vriend, die nergens op gebaseerd zijn." Volgens sjeik Salman was hij al maanden voordat hij besloot mee te doen aan de FIFA-verkiezing bezig met het convenant tussen de Aziatische en Afrikaanse federaties.

Prins Ali, naar eigen zeggen een groot voorstander van openheid en transparantie, eist een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken. Sjeik Salman is vooralsnog de favoriet voor de hoogste post in het voetbal.

Behalve Prins Ali en sjeik Salman zijn ook Gianni Infantino, Jérôme Champagne en Tokyo Sexwale in de race om Sepp Blatter op te volgen.

Tip de redactie