Voetbal

Ferguson benaderde Klopp voor opvolging bij Manchester United

​Jürgen Klopp werd in 2013 door Sir Alex Ferguson benaderd met de vraag of hij diens opvolger wilde worden als manager van Manchester United.

De Duitser ging vanwege morele verplichtingen tegenover zijn toenmalige werkgever Borussia Dortmund niet in op de toenaderingspoging van de Schot.

"We hebben gesproken", beaamt de huidige oefenmeester van Liverpool tegenover Engelse media. "Niet veel, maar voor mij betekende het wel veel. Ik vond het een enorme eer, het gesprek überhaupt. Maar ik kon niet vertrekken bij Dortmund."

Ferguson kondigde in mei 2013 aan dat hij na 26 jaar zou vertrekken bij de 'Red Devils', maar had een maand eerder al gesproken met Klopp. De Duitser, die dat seizoen tot de finale van de Champions League reikte, was echter al bezig met het nieuwe seizoen bij Dortmund.

Voorrecht

"In april zit je al midden in de voorbereiding op het volgende seizoen. Jij hebt al enkele spelers vastgelegd, maar vervolgens ben je er dan zelf ineens niet meer? Dat werkt niet. Niet voor mij", stelt Klopp, die het een voorrecht vond om met Ferguson te praten.

"Voor een coach is dat het beste dat je kunt overkomen", steekt de Duitser de loftrompet. "Gewoon om te gaan zitten en luisteren. Hij is misschien wel de beste ooit, de John Lennon van het voetbal. Van mijn kant is er ontzettend veel respect."

Tot een daadwerkelijk aanbod kwam het echter nooit, zegt Klopp. "Maar als dat wel zo was, had ik er niet op in kunnen gaan. Ik moest eerst mijn klus bij Dortmund afmaken, daarna kon ik pas aan andere dingen denken."

Moyes

Manchester United stelde uiteindelijk David Moyes, die indruk maakte als manager van Everton, aan als opvolger van Ferguson. De Schot werd na één seizoen echter al vervangen door Louis van Gaal.

Zondag nemen Klopp en Liverpool het op Anfield Road in de immer beladen 'North West-derby' op tegen Manchester United.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League

Tip de redactie