Voetbal

EK-arbiter Kuipers baalt van ontbreken Oranje ondanks grotere kans op finale

Scheidsrechter Björn Kuipers had liever gezien dat het Nederlands elftal zich wel had geplaatst voor het EK van komende zomer in Frankrijk, hoewel zijn kansen op het fluiten van de finale groter lijken nu Oranje ontbreekt.

"Ik vind het heel jammer dat Oranje er niet bij is. Nederland hoort op een EK te staan. Ik weet ook wat succes op zo'n toernooi met ons land doet", aldus Kuipers in gesprek met NU.nl.

De 42-jarige Oldenzaler beseft wel dat hij niet meer afhankelijk is van Oranje, zoals op het EK 2012 en het WK 2014. In Brazilië was hij zelfs een van de kandidaten voor de eindstrijd, maar dat werd geblokkeerd door de plek in de halve finale van het Nederlands elftal.

"Natuurlijk deed dat wel even pijn. Ik wist dat ik er met mijn assistenten goed op stond na onze achtste finale tussen Uruguay en Colombia. We waren dicht bij het ultieme doel: een WK-finale fluiten."

"Maar zoals ik al aangaf, het maakte mij ook trots dat Oranje zo ver kwam. Ik reken me nu ook niet rijk omdat ik straks een van de weinige scheidsrechters ben op het EK die niet afhankelijk is van een nationale ploeg. Zeker op een eindtoernooi is het bij één cruciale fout einde toernooi voor een scheidsrechter. Ik zal me dus moeten bewijzen."

Gemiste oproep

In december kreeg Kuipers bericht van de UEFA dat hij zich mag opmaken voor zijn derde grote toernooi. Vooraf maakte hij zich daarover geen zorgen, al floot hij in 2015 voor het eerst in jaren geen grote finale.

"Ik had heel goede hoop dat mijn assistenten en ik naar het EK zouden gaan. Voor mijn gevoel staan we er momenteel goed op. We hebben voor de winterstop prima internationale groepswedstrijden geleid en een play-offduel voor het EK tussen Ierland en Bosnië."

"Maar het was wel lekker toen de bevestiging kwam. Ik zat in een meeting en zag dat ik een gemiste oproep had van oud-scheidsrechter Pierluigi Collina. Toen ik hem terugbelde, vertelde hij dat ik geselecteerd was voor het EK."

Teambuilding

Inmiddels heeft Kuipers zijn voorbereiding uitgestippeld richting het toernooi dat op 10 juni begint met de wedstrijd tussen gastland Frankrijk en Roemenië in Parijs. In februari en in april moet hij met zijn assistenten van 'team Kuipers' naar respectievelijk Cyprus en Parijs voor een technische en fysieke voorbereiding.

Vervolgens zijn de arbiter en zijn assistenten van 17 tot en met 20 mei onder leiding van coach Jaap Uilenberg samen in Nederland. "Dan gaat het weer om technische en fysieke voorbereiding. En ook om teambuilding. De Turkse arbiter Cüneyt Çakir, die in 2015 de Champions League-finale floot, zal daar ook bij zijn met zijn team."

Het plannen van dat zogeheten "eindtraject" in mei betekent dat Kuipers geen rekening houdt met het fluiten van de Champions League-finale, die dit jaar op 28 mei in Milaan gespeeld wordt.

"Zeg nooit 'nooit'. Ik heb in 2014 de finale al gefloten en de UEFA heeft een arbiter nooit een tweede keer aangewezen. Ik ga dit seizoen daarom voor een halve finale in de Champions League en daarna wil ik zo ver mogelijk komen op het EK. De finale is dan natuurlijk het uiteindelijke doel. Dat zou een droom zijn die uitkomt."

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

NUwerk

Tip de redactie