FIFA ontslaat geschorste secretaris-generaal Valcke

Wereldvoetbalbond FIFA heeft zijn al geschorste secretaris-generaal Jérôme Valcke per direct ontslagen.

De FIFA meldt woensdag dat zijn 'Emergency Committee' dit afgelopen zaterdag heeft besoten.

Valcke werd in september al op non-actief gesteld door de wereldvoetbalbond en een maand later voorlopig geschorst. Die schorsing werd vorige week woensdag nog verlengd.

Vorig week werd ook bekend dat de juridische kamer van de ethische commissie van de FIFA heeft besloten om Valcke te vervolgen. Hem hangt een schorsing van negen jaar boven het hoofd.

De 55-jarige Fransman zou betrokken zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië van 2014. Eerder werd hij al beschuldigd van het betalen van 10 miljoen euro smeergeld voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Markus Kattner trad de afgelopen maanden op als waarnemend secretaris-generaal en de Duitser zal die taken ook in de komende periode blijven uitvoeren.

Rechterhand

Valcke was acht jaar lang de rechterhand van FIFA-president Sepp Blatter. De Fransman heeft zelf altijd gezegd dat hij onschuldig is.

Het is de tweede keer dat hij wordt ontslagen bij de FIFA. In 2003 begon Valcke bij de wereldvoetbalbond als marketingdirecteur maar drie jaar later werd hij de laan uitgestuurd na mislukte onderhandelingen met beoogde sponsors MasterCard en Visa.

Eind vorig jaar werden Blatter en UEFA-preses Michel Platini voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Reden hiervoor was een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan Platini in 2011.

Beide officials hebben al aangekondigd dat ze in beroep gaan tegen hun straf.

Lees meer over:
Tip de redactie