De Braziliaan Wendell Lira heeft maandagavond bij het FIFA-gala in Zürich de Puskas Award gewonnen voor mooiste doelpunt van 2015.

De 26-jarige spits van het Braziliaanse Goianesia troefde in de verkiezing Lionel Messi (FC Barcelona) en Alessandro Florenzi (AS Roma) af.

Lira scoorde in maart met een fraaie omhaal in de wedstrijd tegen Atletico-GO en kreeg daarvoor 46,7 procent van de stemmen tegenover 33,3 procent voor de treffer van Messi en 7,1 procent voor het doelpunt van Florenzi.

De Puskas Award bestaat sinds 2009. Tot de eerdere winnaars behoren Neymar, Miroslav Stoch en Zlatan Ibrahimovic.

Vorig jaar won de Colombiaan James Rodriguez de trofee voor zijn schot in de WK-wedstrijd tegen Uruguay. De spelmaker van Real Madrid troefde onder anderen Robin van Persie (genomineerd met zijn kopbal tegen Spanje) af.

Bekijk het doelpunt van Lira:

Lira (Goianesia) scoort tegen Atlético Clube
Lira (Goianesia) scoort tegen Atlético Clube

Coach van het jaar

Luis Enrique werd in Zürich verkozen tot coach van het jaar met 31,08 procent van de stemmen. De coach van FC Barcelona troefde bij de verkiezing Josep Guardiola van Bayern München (22,97) en de Chileense bondscoach Jorge Sampaoli (9,46) af.

Enrique won met Barcelona in 2015 de Champions League, de Spaanse landstitel en de nationale beker. Ook de wereldbeker voor clubteams werd veroverd.

Vorig jaar ging de prijs voor coach van het jaar naar de Duitse bondscoach Joachim Löw.

Jill Ellis werd gekozen als beste coach in het vrouwenvoetbal. De Amerikaanse bondscoach liet bij de verkiezing met 42,98 procent van de stemmen Noria Sasaki (Japan, 17,79) en Mark Sampson (Engeland, 10,68) ver achter zich.

De Fair Play-prijs werd toegekend aan alle voetbalorganisaties die zich hebben ingezet voor vluchtelingen.