Arsenal-manager Arsène Wenger is geen groot fan van de Gouden Bal, omdat hij vindt dat het uitreiken van een prijs voor de beste voetballer van het jaar indruist tegen het teamaspect van de sport.

"Ik ben een grote vijand van de Ballon d'Or", zei Wenger maandag op een persconferentie. "Voetbal is een teamsport, het is gewoon niet logisch om een prijs uit te reiken voor individuele prestaties. Het is tegenstrijdig."

De Gouden Bal wordt maandagavond uitgereikt op een gala in Zürich. De drie genomineerden zijn Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar.

De laatste zeven jaar ging de award altijd naar Ronaldo (2008, 2013 en 2014) of Messi (2009, 2010, 2011 en 2012) en Wenger verwacht niet dat Neymar deze hegemonie kan doorbreken.

"Jullie weten net zo goed als ik dat Messi gaat winnen", zei de Fransman tegen de journalisten. "Barcelona won vorig jaar alles, dus het moet wel een speler van Barcelona worden. En als het een Barcelona-speler moet zijn, dan is het zeker Messi."

Van Basten

Marco van Basten, die aanwezig zal zijn in Zürich, vindt ook dat de Argentijnse vedette de prijs verdient.

"Lionel Messi kan alles, hij is het grootste talent. Hij is in één woord fantastisch. Dribbelen, passen, scoren. Bovendien heeft hij een enorme hoeveelheid prijzen gewonnen met Barcelona vorig jaar, dus voor mij is hij de nummer één", aldus de Gouden Bal-winnaar van 1988, 1989 en 1992 op de site van de KNVB.

Volgens de assistent-bondscoach had Andres Iniesta eigenlijk ook bij de laatste drie kandidaten moeten zitten.

"Zijn overzicht, gevoel voor positie en de rust waarmee hij kan voetballen zijn uniek. In die zin is hij belangrijker voor een elftal dan pakweg Neymar of Luis Suarez. Dat zijn natuurlijk ook fantastische spelers, maar op mijn lijstje staat Iniesta daar toch net boven."

Het Gouden Bal-gala begint maandagavond om 18.30 uur. Naast de beste voetballer van 2015 wordt ook bekend gemaakt wie speelster van het jaar en coach van het jaar (vrouwen en mannen) is en wie het doelpunt van het jaar heeft gemaakt.