Manchester United kreeg zaterdag na de moeizame bekerzege op Sheffield United (1-0) wederom veel kritiek op het vertoonde spel, maar volgens manager Louis van Gaal moeten de fans blij zijn met de recente resultaten.

"Als Manchester United-fan moet je blij zijn dat we twee zeges op rij hebben geboekt en de volgende ronde van de FA Cup hebben bereikt", aldus Van Gaal maandag op zijn persconferentie in aanloop naar het competitieduel met Newcastle United van dinsdagavond.

"Je kunt heel negatief zijn, maar we hebben twee keer gewonnen terwijl we uit een slechte periode komen."

De 'Red Devils' wisten eind vorig jaar acht wedstrijden op rij niet te winnen, maar de ploeg zegevierde in het eerste duel van 2016 (2-1 tegen Swansea City) en afgelopen weekend tegen Sheffield United. De winst tegen de League One-ploeg werd echter pas in blessuretijd veiliggesteld via een penalty van Wayne Rooney.

"Ik heb al vaker gezegd dat we midden in een proces zitten", zei van Gaal. "Dat gaat met ups en downs, maar de twee zeges op rij geven ons hopelijk een boost."

Scholes

De Nederlandse trainer had geen trek om in te gaan op kritiek van clubicoon Paul Scholes, die het spel van United tegen Sheffield "saai en fantasieloos" noemde. "Wat wil je nu, dat ik ga reageren op Scholes?", antwoordde hij met een glimlach op een vraag van een journalist. "Wil je dat echt?"

Van Gaal antwoordde wel op de vraag of hij het spel van United ook saai vond. "Het is niet makkelijk om tegen een ploeg te spelen die elf spelers op twintig vierkante meter zet. Dat kun je zien als je de wedstrijd analyseert. Maar je kunt er ook voor kiezen om dat niet te zien."

De oud-bondscoach van Oranje, wiens ploeg tegen Sheffield United voor de tiende thuiswedstrijd op rij niet scoorde in de eerste helft, reageerde ook op de suggestie dat veel fans zaterdag Old Trafford al voor het laatste fluitsignaal verlieten.

"De supporters hebben ons team gesteund, maar het is momenteel geen makkelijke periode. Hoeveel stadions zouden dan nog vol zitten, denk je? Je kunt er dus de nadruk op leggen dat een deel al vroeg wegging, maar je kunt ook zeggen dat ze allemaal naar het stadion waren gekomen voor een FA Cup-wedstrijd."

"Er zijn bovendien vele redenen om een stadion eerder te verlaten. Het zou bijvoorbeeld vanwege het verkeer kunnen zijn. In mijn beginperiode als manager ging ik ook vaak vijf minuten voor tijd weg als ik een wedstrijd bezocht om de volgende tegenstander te analyseren."

Newcastle

Van Gaal verwacht dat zijn ploeg het tegen Newcastle wederom niet makkelijk zal krijgen. "Ze laten momenteel goed voetbal zien. Tegen Arsenal speelden ze heel goed, maar wonnen ze niet. Ik hoop dat ze ook niet van ons zullen winnen."

De Amsterdammer kan tegen de ploeg van coach Steve McClaren in ieder geval niet beschikken over Bastian Schweinsteiger. De Duitse middenvelder liep tegen Sheffield United een knieblessure op.

Het duel met Newcastle United begint dinsdagavond om 20.45 uur Nederlandse tijd.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma van de Premier League