Sepp Blatter gaat definitief in beroep tegen zijn door de ethische commissie van de FIFA opgelegde schorsing voor acht jaar.

Dat heeft zijn in de Verenigde Staten gevestigde advocaat Richard Cullen zondagavond laten weten aan het Franse persbureau AFP in een e-mail.

Zaterdag gaf Michel Platini, die eveneens voor acht jaar is geschorst, al te kennen dat ook hij de straf aan gaat vechten.

Het tweetal werd in december geschorst, omdat ze interne regels bij de FIFA hebben overtreden. Platini ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij voor Blatter verricht zou hebben.

Blatter en Platini werden deze week volledig bijgepraat over de straf die hen werd opgelegd. Het stond de 79-jarige Zwitser en de negentien jaar jongere Fransman daarna vrij om in beroep te gaan. Beiden stappen nu naar de kamer van beroep van de wereldvoetbalbond.

CAS

Als dat niet helpt, stapt Blatter naar het sporttribunaal CAS of de Zwitserse rechtbank, zei de gewezen FIFA-voorzitter al in december. Platini raakte door de schorsing zijn baan als UEFA-preses kwijt.

De voormalig profvoetballer wilde aanvankelijk Blatter opvolgen als baas van de FIFA, maar mag door de schorsing niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen op 26 februari.