Michel Platini vindt dat Sepp Blatter heel veel heeft betekend voor het voetbal, hoewel de Zwitser in de ogen van de Fransman ook verkeerde dingen heeft gedaan.

"Ik blijf om vele redenen een fan van Blatter, hij is een grote persoonlijkheid", aldus Platini in gesprek met Associated Press.

Zowel Blatter als Platini mag de komende acht jaar geen functie uitoefenen in de voetballerij, zo besloot de ethische commissie van de FIFA eind vorig jaar.

Een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die de toenmalig UEFA-preses in 2011 ontving van de FIFA-voorzitter luidt waarschijnlijk het einde in van de bestuurlijke carrière van de 79-jarige Zwitser en de 60-jarige Fransman.

"Blatter is een persoonlijkheid, hij heeft veel moois voor elkaar gekregen", vindt Platini. "Natuurlijk deed hij ook slechte dingen. Ik heb hem gesteund en met hem gewerkt."

Door zijn schorsing besloot Platini zich donderdag terug te trekken voor de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA, die op 26 februari plaatsvinden.

"Hopelijk krijgt Blatter de kans om tijdens dat FIFA-congres afscheid te nemen."

Infantino

De UEFA besloot afgelopen najaar al om secretaris-generaal Gianni Infantino naar voren te schuiven voor het geval Platini door een schorsing niet deel zou kunnen nemen aan de verkiezingen.

"Europa had gewoon een kandidaat nodig en het uitvoerend comité koos voor Infantino. Laten we kijken hoe het uitpakt. Ik denk niet dat Gianni het makkelijk krijgt", voorspelt Platini.

De Fransman denkt dat de verkiezingen spannend zullen worden nu hij als gedoodverfde favoriet aan de zijlijn staat.

"150 nationale bonden zagen in mij de geschikte persoon om de problemen bij de FIFA op te lossen. Het zal nu niet gebeuren, maar misschien in de toekomst alsnog. Er is geen leeftijdslimiet, dus misschien keer ik over twintig jaar terug, wie zal het zeggen?"