De juridische kamer van de ethische commissie van de FIFA heeft besloten om Jérôme Valcke te vervolgen.

De secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond, die al in oktober op non-actief werd gezet en wiens voorlopige schorsing deze week met 35 dagen is verlengd, hangt een schorsing van negen jaar boven het hoofd.

De juridische kamer besloot tot actie over te gaan na een rapport van de onderzoekskamer van de ethische commissie. Het is niet bekend wanneer er een uitspraak wordt gedaan.

Valcke zou betrokken zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië van vorig jaar. Eerder werd hij al beschuldigd van het betalen van 10 miljoen euro smeergeld voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

De official was acht jaar lang de rechterhand van FIFA-president Sepp Blatter. De Fransman heeft zelf altijd gezegd dat hij onschuldig is. Hij overwoog zelfs om zich kandidaat te stellen om Blatter op te volgen als voorzitter.

Platini

Eind vorig jaar werden FIFA-voorzitter Blatter en UEFA-preses Michel Platini voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Reden hiervoor was een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan Platini in 2011.