Voetbal

Messi bevestigt dominantie FC Barcelona bij Gouden Bal-verkiezing

Met zijn uitverkiezing tot wereldvoetballer van het jaar bevestigt Lionel Messi de dominantie van FC Barcelona bij de Gouden Bal-verkiezing.

De 28-jarige Argentijn zorgde al voor de elfde zege van een FC Barcelona-speler bij het jaarlijkse FIFA-gala.

Hij trad in de voetsporen van Luis Suarez (1960), Johan Cruijff (1973, 1974), Hristo Stoichkov (1994), Rivaldo (1999), Ronaldinho (2005) en zichzelf - Messi werd onderscheiden in 2009, 2010, 2011 en 2012.

AC Milan, Juventus en Real Madrid leverden acht keer een Gouden Bal-winnaar. Bayern München en Manchester United volgen met respectievelijk vijf en vier wereldvoetballers van het jaar.

Spelers van negentien verschillende clubs staan op de erelijst. Stanley Matthews, in 1956 de eerste Gouden Bal-winnaar, stond onder contract bij Blackpool.

Aanvallers

Messi is de 41e aanvaller die de Gouden Bal in de wacht sleept. Middenvelders eisten de trofee vijftien keer voor zich op en voor keepers en verdedigers is het statistisch gezien bijna onmogelijk om tot wereldvoetballer van het jaar te worden uitgeroepen.

Franz Beckenbauer en Fabio Cannavaro wonnen als enige verdedigers de Gouden Bal, terwijl Lev Yashin de enige doelman is op de erelijst.

Spelers die vaker dan eenmaal de Gouden Bal wonnen, zijn in deze overzichten ook vaker meegeteld.

Leeftijden

Met zijn 28 jaar is Messi iets ouder dan de 26,9 jaar van de gemiddelde Gouden Bal-winnaar. De oudste speler op de erelijst is Matthews, die in 1956 liefst 41 jaar op de teller had staan.

De jongste winnaar is de 'Braziliaanse' Ronaldo, die in 1997 slechts 21 jaar was toen hij werd uitgeroepen tot beste speler van de wereld.

Lees meer over:
Tip de redactie