De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA heeft geadviseerd om secretaris-generaal Jérôme Valcke voor negen jaar te schorsen.

De voorlopige schorsing van Valcke werd dinsdag met 45 dagen verlengd, zo maakte de FIFA dinsdag bekend. In oktober werd de Fransman al voor negentig dagen geschorst.

Daarnaast adviseerden de onderzoekers om de Fransman een boete op te leggen van 100.000 Zwitserse franc, ruim 92.000 euro. De rechtsprekende kamer van de ethische commissie zal de definitieve uitspraak doen.

Valcke zou betrokken zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor wedstrijden op het WK in Brazilië van vorig jaar. Eerder werd hij al beschuldigd van het betalen van 10 miljoen euro smeergeld voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

Rechterhand Blatter

De official was acht jaar lang de rechterhand van FIFA-president Sepp Blatter. De Fransman heeft zelf altijd gezegd dat hij onschuldig is. Hij overwoog zelfs om zich kandidaat te stellen om Blatter op te volgen als voorzitter.

Eind vorig jaar werden FIFA-voorzitter Blatter en UEFA-preses Michel Platini voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

Reden hiervoor was een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro van Blatter aan Platini in 2011.