FC Twente heeft Hakim Ziyech zijn aanvoerdersband ontnomen na een kritisch interview. Felipe Gutierrez is de nieuwe captain van de Tukkers.

"Ik heb besloten om Hakim het aanvoerderschap van FC Twente te ontnemen naar aanleiding van het interview dat zaterdag in de Volkskrant stond", zegt technisch directeur Ted van Leeuwen maandag op site van de club.

"Met zijn kritiek op alles en iedereen binnen FC Twente is hij een stap te ver gegaan. Laat dit een signaal zijn."

"Als groep moeten we een geheel vormen, met maar één doel en dat is degradatie ontlopen", vervolgt Van Leeuwen. De uitlatingen van Ziyech passen daar volgens de bestuurder niet bij.

"Daarvoor is een positieve bijdrage van iedereen gewenst. De aanzet van de herstart is deze week begonnen op het trainingskamp, waarbij iedereen er van doordrongen moet zijn dat we alleen maar als team succes kunnen bereiken."

Ontslag

De 22-jarige Ziyech, die hoopt op een winterse transfer, sprak in de Volkskrant openlijk over zijn problemen met en bij FC Twente. Zo stelde de oud-speler van sc Heerenveen dat hij baalt van het ontslag van trainer Alfred Schreuder.

"Zelfs Guardiola of Mourinho had dit niet meer aan de praat gekregen. Volslagen belachelijk dat hij is ontslagen. Het is nog veel slechter geworden. Dat heb ik al gezegd tegen Van Leeuwen. Die zei dat hij het ook niet had gewild. Maar ja... je kunt A zeggen en B denken.''

Hij vertelde ook dat hij al eerder had voorgesteld om zijn aanvoerdersband in te leveren, maar dat het bestuur hem vroeg om dat niet te doen. "Heb ik mee ingestemd. Maar ik besloot wel: ik vertrek. Sindsdien ben ik niet meer geliefd bij de fans. Het zal wel.''

Ook was de middenvelder kritisch op zijn jonge ploeggenoten, die volgens hem onvoldoende leren van fouten.

Co-captains

De 25-jarige Chileen Gutierrez, die sinds medio 2012 in Enschede speelt, is in overleg met de spelersraad gekozen als opvolger van Ziyech.

Kamohelo Mokotjo, Nick Marsman, Bruno Uvini en Robbert Schilder zullen fungeren als co-captains.

FC Twente staat halverwege de competitie zeventiende in de eredivisie met zeventien punten. Ziyech (tien goals, vijf assists) was in de eerste zeventien wedstrijden direct betrokken bij vijftien van de achttien treffers van de ploeg van René Hake.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie