Henk Veldmate maakt de overstap van FC Groningen naar Ajax. De 58-jarige hoofdscout gaat per 1 februari aan de slag bij de Amsterdamse club.

Veldmate was liefst 33 jaar verbonden aan FC Groningen. De oud-speler was jarenlang technisch manager, waarna hij in 2014 scout werd bij de 'Noorderlingen'. Die functie zal hij ook bij Ajax gaan bekleden.

"Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken. Zijn komst betekent een kwaliteitsimpuls voor onze scouting en die is nodig", zegt Marc Overmars, de directeur spelersbeleid van Ajax, maandag bij de bekendmaking van het nieuws.

Veldmate was bij FC Groningen onder andere de ontdekker van Luis Suarez, die in 2006 in de Euroborg tekende. 

Overmars: "Henk heeft zijn sporen verdiend. Hij heeft een goed netwerk, nationaal en internationaal. Ik denk dat hij voor ons bijvoorbeeld ook veel kan gaan betekenen in Zuid Amerika. Hij brengt ruim zestien jaar ervaring mee."

Leiding

Veldmate zelf benadrukt dat hij FC Groningen dankbaar is, maar hij kijkt ook uit naar het werk bij zijn nieuwe club. "Zonder FC Groningen tekort te willen doen, kan ik zeggen dat ik nu de kans krijg een rol te spelen in de absolute Nederlandse voetbaltop", aldus Veldmate.

"En die kans grijp ik met beide handen aan. Ik ga hier bij Ajax leiding geven aan de scouts, maar ik wil zelf ook 'met mijn poten in de modder blijven staan', oftewel ik zal zelf ook veel tijd in scouting blijven steken."