Kandidaat-voorzitter Sjeik Salman wil FIFA opsplitsen

Als het aan sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa van Bahrein ligt, dan wordt de FIFA opgesplitst in twee delen.

De kandidaat-voorzitter van de wereldvoetbalbond pleit voor een 'Voetbal FIFA', die verantwoordelijk is voor het bestuur en het organiseren van evenementen en toernooien. Een 'Business FIFA' zou alle financiële zaken moeten afhandelen.

"Alleen door alles strikt te scheiden, wordt de FIFA weer een organisatie die respect krijgt'', zei hij woensdag.

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa heeft volgens de bookmakers de beste kans om Sepp Blatter op te volgen.

Hij neemt het op 26 februari op tegen de Fransman Jérôme Champagne, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, de Zwitser Gianni Infantino en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Verklaring

"De FIFA moet van bovenaf worden geherstructureerd om de huidige problemen aan te pakken", vervolgde sjeik Salman in de verklaring op zijn nieuwe campagnewebsite. "Alleen een complete verandering in de organisatie en het introduceren van strenge controlemechanismes kan ervoor zorgen dat we de FIFA in zijn geheel opnieuw kunnen opbouwen."

De huidige voorzitter van de Aziatische voetbalbond stelde dat hij externe experts wil inhuren om dit proces op gang te brengen. Deze mensen hoeven wat hem betreft niet per se uit het voetbal te komen. "Het moeten mensen zijn die ervaring hebben in het managen van een hervorming."

Sjeik Salman, die herhaalde dat hij niet van plan is salaris aan te nemen als hij verkozen wordt tot voorzitter, benadrukte dat de FIFA uit meer bestaat dan de tientallen hoge officials die de laatste maanden zijn opgepakt door de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten.

"De FIFA is vooral een groep van zo'n vierhonderd werknemers uit veertig verschillende landen die erg lijden onder de problemen die veroorzaakt zijn door mensen die maar zijdelings met de organisatie te maken hebben."

Tip de redactie