Prins Ali bin Al-Hussein eist dat het volledige onderzoeksrapport naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 van Michael Garcia onmiddellijk wordt gepubliceerd.

Garcia deed in opdracht van de FIFA onderzoek naar de toewijzing van de toernooien in Rusland en Qatar.

De Amerikaan was echter niet te spreken over de door de FIFA naar buiten gebrachte samenvatting van zijn bevindingen die Rusland en Qatar volledig vrijpleit van een ongeoorloofde bidprocedure. Hij legde daarop zijn functie als hoofdonderzoeker neer.

De FIFA wilde het volledige document om juridische redenen niet publiceren.

Prins Ali, die zich kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA, drong er zondag tijdens een bijeenkomst in Dubai op aan dat het rapport van Garica alsnog gepubliceerd wordt. Hij zei dat in bijzijn van onder meer Gianni Infantino, de secretaris-generaal van de UEFA. De Italiaan is eveneens een kandidaat voor de opvolging van Sepp Blatter.

Normen en waarden

Volgens Ali is het raar dat de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA niet weten wat er in het rapport staat. "De FIFA moet normen en waarden gaan hanteren, zoals het publiceren van het rapport van Garcia. Zelfs de mensen die de nieuwe preses van de FIFA willen worden, moeten weten wat er is gebeurd in de organisatie. Het publiek heeft er ook recht op dit te weten."

De opvolger van de geschorste preses Blatter wordt op 26 februari verkozen op een buitengewoon congres. De 209 leden van de wereldvoetbalbond mogen dan een stem uitbrengen.