Voormalig vicevoorzitter van werelvoetbalbond FIFA Eugenio Figueredo is zaterdag opgenomen in het ziekenhuis nadat hij heeft toegegeven dat er in het Zuid-Amerikaanse voetbal sprake is geweest van een groot corruptienetwerk.

De openbaar aanklager Juan Gómez maakte vrijdag bekend dat de Uruguayaan corruptie toegaf. Figueredo was een dag eerder door de Zwitserse justitie uitgeleverd aan zijn vaderland, waar hij meteen in hechtenis werd genomen.

Figueredo bekende dat hij "grote sommen geld" heeft ontvangen, verklaarde Gómez. Dat geld investeerde de 83-jarige voetbalbestuurder elders.

Zaterdag werd Figueredo van de gevangenis echter overgeplaatst naar het ziekenhuis, waar hij werd opgenomen vanwege hartproblemen. Volgens zijn advocaat kampte de Uruguayaan donderdag bij zijn arrestatie al met gezondheidsproblemen.

Figueredo was twintig jaar vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol, in 2013 en 2014 was hij voorzitter. Hij hoorde bij de zeven FIFA-functionarissen die op 27 mei, twee dagen voor de voorzittersverkiezing van de FIFA, in Zürich werden opgepakt door de Zwitserse politie. Dat gebeurde op verzoek van justitie in de Verenigde Staten.

Amerika wilde de Uruguayaan graag uitgeleverd zien, maar de Zwitserse justitie besloot hem naar zijn vaderland te sturen omdat daar de aanklachten tegen hem nog zwaarder zijn

Steekpenningen

Figueredo zou ook hebben verklaard dat tien voorzitters van nationale voetbalbonden in Zuid-Amerika steekpenningen hebben aangenomen, bijvoorbeeld bij de verkoop van tv-rechten.

Ook heeft hij een belastende verklaring afgelegd tegen de Spanjaard Gorka Villar, zoon van de Spaanse voetbalbaas Angel Maria Villar en directeur Conmebol. Eerder hadden een aantal clubs uit Uruguay al verklaard dat ze afgeperst werden door Villar.