Memphis Depay geeft toe dat hij in zijn eerste maanden bij Manchester United heeft moeten wennen aan het hogere niveau, maar de 21-jarige Nederlander is ervan overtuigd dat hij gaat slagen in de top.

"Ik ben veel verder dan drie of vier maanden geleden. Alleen moet zich dat nu op het veld gaan uitbetalen, in goals en assists", zegt Memphis donderdag in het AD.

De aanvaller maakte afgelopen zomer voor, inclusief bonussen, 40 miljoen euro de overstap van PSV naar Manchester United. Hij begon het seizoen als basisspeler in het elftal van Louis van Gaal, maar verloor tijdelijk zijn plek nadat Oranje in oktober was uitgeschakeld in de EK-kwalificatie.

In totaal heeft Memphis in de eerste seizoenshelft in de Premier League en (de voorronde van) de Champions League 21 duels gespeeld voor de 'Red Devils', waarin hij goed was voor vijf goals en twee assists.

"Het verschil met de eredivisie is gigantisch", stelt Memphis. "Verdedigers zijn fysiek supersterk, topfit en nooit bang. Zeker de eerste periode was dat gewoon nieuw voor me. Wennen ook. Bovendien, je zou kunnen zeggen dat ik vorig seizoen - puur qua ontwikkeling - toch een beetje stil ben blijven staan.''

"Of laat ik het zo zeggen: ik heb toen ook wedstrijden beslist waarin ik helemaal niet goed speelde. Ik hoefde niet altijd top te zijn. In de Premier League moet dat wél. Je wordt gedwongen om nóg meer uit jezelf te halen. Goed is bij United niet goed genoeg.''

Frustrerend

Memphis geeft aan dat het "frustrerend" is dat hij in de eerste seizoenshelft niet zijn beste spel heeft kunnen laten zien.

"Ook omdat ik weet dat ik veel beter kan. Ik heb gewoon moeten wennen, aan het voetbal in de Premier League, aan mijn nieuwe leven in Engeland. Er is in korte tijd heel veel veranderd. Het liefst wil je dat alles meteen lukt, maar dat is niet altijd reëel.''

"Ik eis altijd van mezelf dat ik er gelijk sta. Dat is de straat in mij, denk ik: niet falen. Falen is gewoon geen optie. Misschien komt dat door mijn jeugd en door mijn achtergrond. Er zijn maar weinig mensen die weten wat ik echt heb meegemaakt vroeger, en dat wil ik ook zo houden."

Wissel

De 21-voudig international kreeg de laatste maanden regelmatig te maken met kritiek, ook in Nederland. "Ik kan echt wel tegen kritiek", aldus de oud-PSV'er. "Als jij vindt dat ik slecht heb gespeeld, of vindt dat ik me moet verbeteren als voetballer: prima."

"Maar er worden zoveel onzin en leugens over mij geschreven. Dingen worden klakkeloos overgenomen, zonder ze te checken. Dan denk ik: zoek het maar uit, jullie."

Hij noemt zijn wissel op Old Trafford in de rust van de Champions League-wedstrijd tegen PSV (0-0) zijn moeilijkste moment van 2015.

"Dat deed heel veel pijn. Je wilt je zó graag laten zien tegen je oude club en dan word je na één helft al naar de kant gehaald. Maar tegelijk: dat soort boosheid blokkeert mij niet. Het helpt me alleen maar. Ik word er beter van, dat weet ik van mezelf.''