Ronald Koeman houdt er rekening mee dat hij met Southampton in de Premier League mogelijk in een degradatiestrijd terechtkomt.

De Nederlander pakte met zijn club slechts één punt in de laatste vijf competitiewedstrijden en is daardoor afgezakt naar de twaalfde plek.

''Ik ben een optimist, maar je moet ook realistisch zijn'', zei Koeman woensdag. ''Twee keer winnen en we strijden weer om Europees voetbal, maar als we twee keer verliezen, moeten we tegen degradatie vechten. Dat is de Premier League op dit moment.''

Southampton speelt zaterdag op 'Boxing Day' tegen het in vorm verkerende Arsenal. De 'Gunners' staan tweede achter koploper Leicester City.

''We zitten in een lastige situatie. Vorig seizoen hadden we ook een slechte reeks, maar niet zo slecht als nu'', erkende Koeman. ''Dat doet wel wat met het vertrouwen van de spelers. Het beste medicijn is winnen, dan komt het goede gevoel vanzelf terug."

Transferperiode

Koeman benadrukte dat hij in de winterse transferperiode geen enkele speler wil laten vertrekken uit het St. Mary's Stadium.

''Er wordt veel gepraat over spelers van Southampton. Logisch, want we hebben een paar goede voetballers'', zei de voormalig trainer van Ajax, PSV en Feyenoord. ''Maar het is onmogelijk dat iemand bij ons vertrekt.''

Middenvelder Victor Wanyama zou volgens Engelse media in de belangsteling staan van Arsenal en de Londenaren zouden zelfs al een bod voorbereiden op de Keniaan.

''Ze kunnen voorbereiden wat ze willen, maar als ik hen was zou ik er niet te veel tijd aan besteden. We wijzen alle voorstellen namelijk af'', aldus Koeman. ''Natuurlijk zijn de jongens ambitieus, iedereen wil in de Champions League voetballen. Maar in januari gaat niemand weg bij ons.''

Naast het thuisduel met Arsenal wacht Koeman met Southampton dit kalenderjaar ook nog een uitwedstrijd tegen West Ham United op 28 december.

Bekijk het programma, de uitslagen en stand in de Premier League