Louis van Gaal is woensdag na minder dan vijf minuten vertrokken bij zijn persconferentie in aanloop naar het Premier League-duel met Stoke City, nadat hij eerst de media in een monoloog ervan beschuldigde dat ze zich niet aan de feiten houden.

"Heeft niemand in deze ruimte het gevoel dat hij zijn excuses moet aanbieden aan mij?", was de reactie van Van Gaal op de eerste vraag vanuit de zaal. "Ik heb volgens mij gelezen dat ik al ontslagen was."

"Wat denk je dat er dan gebeurt met mijn vrouw, met mijn kinderen en kleinkinderen, met mijn vrienden? Ze hebben me heel vaak gebeld. Denken jullie dat ik nu met de media wil praten? Ik ben hier alleen maar vanwege de regels van de Premier League, omdat ik hier met jullie móét praten."

Video: De persconferentie

Manchester United wacht al vier Premier League-wedstrijden en zes duels in totaal op een zege, een reeks die begon met het 0-0 gelijkspel tegen PSV in de Champions League.

Zaterdag ging United met 2-1 onderuit tegen Norwich City, waardoor de druk op Van Gaal alleen maar groter werd. De ploeg van de oud-bondscoach is afgezakt naar de vijfde plaats, op negen punten van koploper Leicester City.

Kerstlunch

"We staan er niet goed voor en natuurlijk kan ik me voorstellen dat jullie daar over schrijven, maar vier weken geleden stonden we nog bovenaan in de Premier League en daar kunnen we over vier weken weer staan", aldus Van Gaal, die in totaal drie vragen kreeg voordat hij wegliep.

"Ik wil hier alleen maar zeggen dat ik deze week heb geprobeerd om het zelfvertrouwen van mijn spelers groter te maken. Ik heb meetings gehad, een kerstlunch georganiseerd en een speech gegeven. Ik voel de warmte en de steun van iedereen op het trainingscomplex. Maar ik voelde dat niet in de media."

Op de vraag van een journalist of hij verrast is dat er speculatie is over zijn positie nu het niet goed gaat met United, antwoordde Van Gaal: "Ik denk niet dat je kan speculeren, want je moet bij de feiten blijven."

"En als ik telefoontjes krijg van Alex Ferguson en Ed Woodward en David Gill (de huidige en voormalig directeur van United, red.), omdat de media iets creëren wat feitelijk niet juist is, en als ik daar dan nu vragen over moet beantwoorden, dan denk ik dat ik daar geen zin in heb."

Stoke City

Van Gaal stelde vervolgens dat hij "volledig gefocust" is op het uitduel van zaterdag met Stoke City.

"Ik wens jullie een gelukkige kerst en misschien een gelukkig Nieuwjaar wanneer ik jullie zie. Geniet van de wijn en de pastei", zei de Nederlander tegen de media, voordat hij de persruimte verliet.

De 'Red Devils' nemen het zaterdag op 'Boxing Day vanaf 13.45 uur op tegen Stoke City. Volgende week maandag volgt een thuiswedstrijd tegen het Chelsea van Guus Hiddink.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League