Guus Hiddink heeft woensdag op zijn eerste persconferentie als trainer van Chelsea benadrukt dat hij niet zomaar alle problemen bij de club kan oplossen.

"Het is niet makkelijk om te repareren hoe de ploeg er momenteel voor staat", doelde Hiddink op de slechte seizoenstart van Chelsea, die José Mourinho vorige week zijn baan kostte. "Het is niet zo dat ik hier ben en dat het probleem morgen is opgelost."

"Ik zou hier eigenlijk niet moeten zijn halverwege het seizoen, want dat betekent dat het niet zo gegaan is zoals voor het seizoen verwacht werd. Maar een paar jaar geleden was ik hier in een soortgelijke situatie en ik ben blij dat ik weer terug ben."

De 'Blues' staan momenteel vijftiende in de Premier League met achttien punten uit zeventien wedstrijden, waar de ploeg vorig seizoen onder Mourinho nog afgetekend kampioen werd.

"Vorig seizoen was een groot succes en dit jaar waren de doelen natuurlijk hetzelfde, maar dat is niet makkelijk in de Premier League", aldus Hiddink. "Een team kan soms wat ontspannen na een kampioenschap en dan krijg je een wake-upcall in september. Vorige week stond de ploeg maar één punt boven de degradatiestreep en dat was een benauwde situatie voor de club."

"Mathematisch is het nog mogelijk om in de top vier te eindigen, maar deze competitie is heel sterk, nog sterker dan in 2009 toen ik hier de vorige keer was. Leicester City staat bovenaan. Dat is heel verfrissend, maar het betekent ook dat alle ploegen van elkaar kunnen winnen."

Spiegel

Hiddink werd afgelopen zaterdag officieel aangesteld als trainer van Chelsea tot het einde van het seizoen. De Nederlander zag vervolgens vanaf de tribune hoe zijn nieuwe ploeg op Stamford Bridge simpel won van Sunderland (3-1).

"Ik vond het spel tegen Sunderland over het algemeen goed en het leek of de spelers ervan genoten. Het was goed om te zien dat de kwaliteit er is in dit elftal."

Veel Chelsea-fans klaagden in de laatste periode onder Mourinho dat het leek of de spelers zich niet meer inspanden voor de Portugese manager. Hiddink stelde dat hij niet te veel naar het verleden wil kijken met zijn spelers.

"Maar je kunt niet negeren wat er is gebeurd. Ik heb dinsdag met de hele ploeg gesproken en gezegd dat iedereen in de spiegel moet kijken - niet twee seconden maar langer - om te bepalen hoe ze dit elftal kunnen helpen."

"Geen enkele manager kan elke week een zege garanderen. Maar we moeten aan de club en de fans laten zien dat de ploeg een sterk verlangen heeft om het laatste halfjaar weg te poetsen."

Video: Hiddink: 'Ik ben blij weer terug te zijn'

Drogba

Hiddink zat tegen Sunderland naast Didier Drogba op de tribune. Hij zou de clubicoon graag weer bij de club betrekken, maar de 37-jarige Ivoriaan ligt nog vast bij Montreal Impact. "Ik weet niet hoe het daar officieel mee staat, andere mensen moeten zich bezighouden met contracten."

De voormalig bondscoach, die woensdag herhaalde dat hij "zeer teleurgesteld" was dat hij halverwege de EK-kwalificatie ontslagen werd bij Oranje, wilde nog niet kwijt of hij bereid zou zijn om ook na dit seizoen bij Chelsea te blijven.

"Ik ben hier eerst tot en met mei en daarna kijken we wel verder. Ik moet in mijn hart het verlangen en de passie voelen om te willen werken met de jongens."

Watford

Hiddink was eerder vanaf februari 2009 enkele maanden interim-trainer bij de club uit Londen. Als opvolger van de ontslagen Luis Felipe Scolari leidde hij Chelsea destijds naar 25 punten in zijn eerste tien duels en uiteindelijk naar de eindzege in de FA Cup.

De Achterhoeker maakt zaterdag zijn rentree op de bank bij Chelsea in de thuiswedstrijd tegen Watford. De aftrap is om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Premier League