​Michael van Praag weigert zijn vertrouwen in Michel Platini definitief op te zeggen nu de voorzitter van de UEFA voor acht jaar is geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

"Ik vertrouw mensen tot het tegendeel bewezen is", verklaart de voorzitter van de KNVB in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Maar dat vertrouwen in hem heeft wel een enorme knauw gehad."

De Franse preses van de Europese voetbalbond mag voor acht jaar geen functie in het voetbal uitvoeren omdat hij in 2011 een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro ontving van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die dezelfde straf opgelegd kreeg.

"Als je het verhaal van Platini en de advocaat van Platini hoort, denk je dat het best zo gegaan kan zijn. Maar er ligt ook een 54 pagina's tellend rapport van de ethische commissie van de FIFA. Dat heeft tot deze straffen geleid."

Naam zuiveren

Van Praag staat als vicevoorzitter van de UEFA dicht bij Platini, wiens onschuld hij in een eerder stadium nog garandeerde, en is niet van plan om het vertrouwen in de oud-international van Frankrijk in dit stadium al op te zeggen.

"De UEFA steunt Platini in zijn poging zijn naam te zuiveren. Dat is ook mijn positie. Iedereen heeft het recht zijn onschuld te bewijzen. Als het CAS Platini ook schuldig acht, is het duidelijk wat de KNVB en ik ervan denken. Eind januari weten we dat."

Wanneer Van Praag in de schoenen van Platini had gestaan, zou hij het echter wel anders aangepakt hebben. "Als mij was overkomen wat Michel Platini nu is overkomen, was ik opgestapt als voorzitter van de UEFA. Ik had als onafhankelijk persoon geprobeerd mijn naam te zuiveren."

Blatter

Van Praag, die nog niet in wil gaan op de mogelijke opvolging van Platini bij de UEFA, heeft bovendien geen goed woord over voor Blatter. De oud-voorzitter van Ajax was vorig jaar één van de eersten die hard uithaalde naar de 79-jarige Zwitser.

Maandag keek de Nederlander naar de "ontluisterende vertoning" die Blatter opvoerde bij een persconferentie. "Wat ik gisteren zag - zijn gelaat en hoe hij het deed - was bijna abnormaal. Misschien was het wel een truc van zijn advocaat om medelijden op te wekken. Ook bij de mensen die over hem moeten oordelen."

Van Praag hoopt dat er na de straffen voor de twee bestuurders nu doorgepakt kan worden. "Dit is voor het aanzien van het voetbal een drama. Als de voorzitter van de FIFA en de UEFA worden geschorst, is er iets aan de hand. Ik denk hetzelfde als de voetbalfan."

"Het is niet alleen schadelijk voor het voetbal, maar ook voor het ambt van bestuurder. Het moet bij de tak en wortel worden uitgeroeid."