Volgens oud-voorzitter Aldo van der Laan heeft FC Twente nooit een speler via een speciaal opgerichte vennootschap in Cyprus gekocht.

Dat zegt de eind november opgestapte bestuurder dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur, waarin wordt teruggeblikt op het rampzalige jaar van de eredivisieclub uit Enschede.

Van der Laan en en zijn voorganger Joop Munsterman richtten eind 2014 Twente Investment International Limited op om de aankoop van Felipe Gutiérrez mogelijk te maken. De middenvelder uit Chili werd uiteindelijk wel met privégeld aangetrokken, maar niet via die Cypriotische onderneming.

"De zogenoemde Cyprus-constructie, nodig om de speler Felipe Gutiérrez naar FC Twente te halen, is nooit in praktijk gebracht", beweert Van der Laan. "De daarvoor opgerichte limited Twente Investment International wordt binnenkort opgeheven."

Pokeren

In Nieuwsuur komt ook komt ook Gerard van Hal aan het woord. De transportondernemer leende vijf miljoen euro aan FC Twente en is teleurgesteld in de oud-voorzitters Munsterman en Van der Laan.

"Ik denk dat ze na het kampioenschap in 2010 zijn gaan pokeren, gaan spelen met andermans geld, en dat ging steeds verder."

Van Hal is niet optimistisch over de toekomst van de huidige nummer zeventien van de eredivisie. "We hebben dan wel 25.000 trouwe supporters en veel zakenlieden die achter de club staan, maar zoals ze er nu voorstaan is het niet ondenkbeeldig dat men gaat degraderen."

"De eisen van de gemeente zijn heel fors, en veel transfergeld gaat naar de gemeente. Dus ik moet nog maar zien hoe het er over twee jaar bij staat."

Gebrekkig toezicht

Maandag erkende de eind november opgestapte Van der Laan dat hij een verkeerde inschatting had gemaakt van de financiële toestand bij de Tukkers. "De grootste fout is het gebrekkige toezicht geweest. We zijn veel te optimistisch geweest. Dat reken ik mezelf ook aan."