Chelsea heeft geen zeggenschap in het beleid van Vitesse. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de organisatiestructuur van de Arnhemse eredvisievlub, dat dit najaar is uitgevoerd.

De KNVB bracht dinsdag de uitkomsten naar buiten met als belangrijkste conclusie dat de huidige eigendoms- en juridische structuur van Vitesse in lijn is met de bestaande reglementen van de bond. Ook heeft de club de licentiecommissie van de KNVB juist en volledig geïnformeerd.

De KNVB vond bij de aandelenoverdracht van Vitesse in 2010 aan de Georgische zakenman Merab Jordania al geen rare dingen, maar stelde in 2014 toch een onderzoek in naar aanleiding van uitspraken van Jordania in de media. Hij beweerde dat de Chelsea, dat veel spelers verhuurt aan Vitesse, grote invloed had op beleid in Arnhem.

De licentiecommissie gaf omwille van de integriteit het onafhankelijke onderzoeksbureau Integis de opdracht een breed en diepgaand onderzoek te verrichten. Vitesse verleende volgens de bond volledige medewerking en gaf inzage in alle geldstromen uit die beruchte periode. Jordania reageerde niet op herhaalde verzoeken tot contact.

Huurovereenkomsten

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor de beweringen van de Georgiër dat Chelsea zeggenschap heeft in het beleid van Vitesse. Er bestaat geen schriftelijk vastgelegde samenwerkingsovereenkomst tussen de clubs. De huurovereenkomsten tussen Vitesse en Chelsea zijn volgens de regels.

Jordania heeft in 2013 zijn aandelen overgedaan aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski. De Georgiër kreeg vorig jaar een stadionverbod van drie jaar na het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. Die laat dinsdag in een reactie op de website van Vitesse weten dat hij blij is met de uitkomsten van het onderzoek.

"Ondanks de correcte bedrijfsvoering werd de club met enige regelmaat geconfronteerd met speculaties over eigendom en zeggenschap. Met de uitkomst van dit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deze speculaties ongefundeerd zijn en dat Vitesse volledig voldoet aan de regelgeving", aldus De Wit.