Aldo van der Laan, de voormalig voorzitter van FC Twente, heeft er spijt van dat hij in het verleden heeft verzuimd om in te grijpen met het oog op de financiële situatie bij de Enschedese club.

Naar aanleiding van het uitgelekte contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports stapte Van der Laan eind november op bij de financieel geplaagde eredivisionist.

De KNVB oordeelde dat Van der Laan samen met oud-preses Joop Munsterman de licentiecommissie van de voetbalbond bewust misleidde door toevoegingen in het contract te verzwijgen. FC Twente overweegt juridische stappen tegen het duo.

Van der Laan neemt zichzelf vooral de verkeerde inschatting van de financiële toestand bij FC Twente kwalijk, zo zegt hij maandag in een interview met het Financieele Dagblad.

"De grootste fout is het gebrekkige toezicht geweest. Joop was algemeen directeur en tevens voorzitter van de raad van commissarissen", kijkt hij terug.

"We hadden ook geen goede controle op de financiën. Als onze prognoses waren doorgelopen, had het plaatje wel geklopt. We zijn veel te optimistisch geweest. Dat reken ik mezelf ook aan. Ik vraag me nog steeds af hoe het heeft kunnen gebeuren."

Zware verliezen

Van der Laan erkent dat hij blind afging op de gepresenteerde cijfers en daarbij scherper had moeten zijn op de werkelijke situatie bij FC Twente.

"In oktober 2014 presenteerde Joop als directeur cijfers aan de raad van commissarissen die uitgingen van een winst van drie miljoen euro. Maar in februari en maart van dit jaar bleken die cijfers niet te kloppen", aldus de oud-voorzitter.

"De club zou zware verliezen gaan maken. Ik ben geen financiële man, maar onze financieel adviseur Arjan Hoop was net zo verrast. Als je de film nu terugdraait, ja, dan hadden we de signalen veel eerder moeten oppakken."

Doyen

Volgens Van der Laan was de keuze voor de samenwerking met investeerder Doyen echter een logische. "Dat geld was heel hard nodig. Niemand wilde instappen en de situatie was wel urgent. Over die sideletters kan ik niks zeggen, maar ik ben ook na deze ervaringen geen principiële tegenstander van spelersfondsen."

"Je hebt de inbreng van derden hard nodig om te kunnen concurreren met grote buitenlandse competities. Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel geld er in Engeland omgaat dankzij de tv-miljarden. Met een spelersfonds kun je als Nederlandse club met weinig geld toch goede spelers in je selectie halen."

Hoewel Van der Laan schuldbewust is, vindt hij dat hij niet als enige fouten heeft gemaakt. "We waren met vijf commissarissen en een managementteam. Men moet niet alles wat er gebeurd is alleen op Munsterman en mij betrekken. Die indruk leeft bij veel mensen, omdat wij veel met elkaar optrokken en veel samen werden gezien."

"Ik was niet zijn rechter- en ook niet zijn linkerhand. Ik deed als commissaris de onderhandelingen over de transfers. Ik heb mijn hele leven onderhandeld. Met de transfers van goede spelers heeft de club veel verdiend."

Vrijdag stemde de gemeenteraad van Enschede voor een garantstelling van 32 miljoen euro voor FC Twente, waardoor de club gered lijkt. In de eredivisie bezet de ploeg van trainer René Hake de zeventiende plaats.