KNVB-voorzitter Michael van Praag sluit niet uit dat hij de opvolger wordt van UEFA-baas Michel Platini, die maandag voor acht jaar werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

"Op 21 januari hebben we bestuursvergadering en dan komt wellicht aan de orde de vacature die er ontstaat na het eventuele vertrek van Platini. Ik ga die vergadering straks vol vertrouwen in en ik ken mijn verantwoordelijkheid als vice-voorzitter in deze", laat Van Praag in een verklaring weten.

"Wie mij als bestuurder kent, weet dat ik niet zal weglopen. Juist onder deze omstandigheden is er standvastig beleid nodig, want we zijn op weg naar een nieuw en schoner milieu in de top van onze organisaties.''

De schorsing van Platini is het gevolg van het bedrag van 1,8 miljoen euro dat hij in 2011 ontving voor werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 voor FIFA-preses Sepp Blatter zou hebben verricht. Ook de Zwitser is voor acht jaar uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal.

Doorpakken

De KNVB noemt de uitkomst van het onderzoek naar het dubieuze handelen van Platini en Blatter 'uiterst schandelijk voor het voetbal in het algemeen en voor voetbalbestuurders in het bijzonder', maar volgens de Nederlandse voetbalbond is er met de pittige straf ook een 'bewijs van groeiend zelfreinigend vermogen geleverd'. 

"Maar nu moet er op dat front doorgepakt worden. De voortekenen wijzen erop dat dat ook gaat gebeuren", aldus Van Praag. 

"Op de agenda van de FIFA vind ik een aantal concrete voornemens tot opschoning en modernisering van deze organisatie. Daarin herken ik gelukkig ongeveer mijn hele plan dat ik tijdens mijn campagne om FIFA-voorzitter te worden heb geïntroduceerd." 

"Ik vertrouw erop dat als er binnen de FIFA op 26 februari verkiezingen zijn, dat plan ook definitief geïmplementeerd wordt.''

UEFA

Naast de KNVB reageerde ook de UEFA maandagmiddag op het nieuws. De Europese voetbalbond is 'extreem teleurgesteld' over de beslissing van de ethische commissie van de FIFA.

"De UEFA steunt Michel Platini's recht op een eerlijk proces en op de kans zijn reputatie te herstellen'', luidde de verklaring vanuit het UEFA-kantoor in het Zwitserse Nyon.

Platini heeft voor de uitspraak al aangekondigd zich niet neer te leggen bij een straf en zich tot het sporttribunaal CAS te zullen wenden. Blatter zei maandag ook in beroep te gaan.