Sepp Blatter is ontsteld over het feit dat hij maandag voor acht jaar geschorst is door de ethische commissie van de FIFA. De 79-jarige Zwitser vindt dat hij niets ernstigs heeft gedaan.

"Als je in Zwitserland voor acht jaar geschorst wordt, moet je wel iets ernstigs gedaan hebben", zei Blatter maandagochtend op een persconferentie in Zürich.

"Maar ik heb slechts een administratieve fout gemaakt, geen ethische fout. Bovendien ben ik veroordeeld zonder dat er een proces is geweest. Ze hebben me mijn leven afgenomen."

De ethische commissie verwijt Blatter, die in juni nog werd herkozen als voorzitter van de FIFA, dat hij in 2011 een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro deed aan UEFA-voorzitter Michel Platini. De Fransman is ook voor acht jaar geschorst.

Video: Blatter vindt dat hij niets ernstigs heeft gedaan

Beschamend

Volgens Blatter heeft hij vorige week tegenover de ethische commissie bewezen dat er weinig mis was met de betaling, maar daar ging de commissie niet in mee.

"Ik ben een optimist en ik dacht dat ik de commissie had overtuigd van hoe het zat. Maar de ethische commissie legde de bewijzen naast zich neer. Dat is beschamend."

"Ze noemen het geen corruptie, maar ze denken wel dat ik in 2011 de stemmen heb gekocht van de UEFA voor de FIFA-verkiezing. Platini en ik worden ervan beschuldigd dat we leugenaars zijn, maar dat is niet waar."

Vechten

Blatter meldde op de persconferentie ook meteen dat hij in beroep gaat. Hij stapt naar de beroepskamer bij de FIFA, naar sporttribunaal CAS en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank.

"Ik zal blijven vechten voor mijzelf en voor de FIFA. Mijn motto is altijd geweest: neem nooit geld aan als je het niet hebt verdiend. Het spijt me dat ik nog steeds een boksbal ben, als president van de FIFA. Het spijt me voor het voetbal, het spijt me voor de FIFA. Het spijt me voor de leden.

"Maar ik heb ook medelijden met mijzelf, hoe ik behandeld word. Ik schaam me niet, want ik heb niets ernstigs gedaan."

Tegenover de NOS zei Blatter er spijt van te hebben dat hij in 2014 besloot om voor een vijfde termijn te gaan als FIFA-voorzitter. "Er is slechts één ding waar ik spijt van heb. Ik had na het WK van 2014 moeten stoppen. Ik had naar mijn dochter moeten luisteren."