Sepp Blatter en Michel Platini zijn maandag voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

De schorsing is het gevolg van het bedrag van 1,8 miljoen euro dat UEFA-voorzitter Platini in 2011 ontving voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor FIFA-preses Blatter zou hebben verricht.

De twee bestuurders werden begin oktober al voor negentig dagen geschorst vanwege deze schimmige betaling.

"Blatter gaf de goedkeuring voor de betaling aan Platini, maar dat was niet op legale basis. In zijn schriftelijke statement noch in het persoonlijke verhoor kon Blatter duidelijk maken waarom deze betaling is gedaan", is te lezen in een verklaring van de FIFA.

Video: Blatter: 'Acht jaar geschorst? Voor wat?'

De ethische commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden "geen blijk hebben gegeven voor ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt''.

De aanklager van de ethische commissie eiste eerder al een levenslange schorsing vanwege omkoping en corruptie, maar dat laatste kan niet worden bewezen. Naast acht jaar uitsluiting van activiteiten binnen het voetbal worden Blatter en Platini ook beboet. Blatter moet 43.500 euro betalen. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro.

Beroep

Kort na het bekendmaken van de straf gaf Blatter maandagochtend een persconferentie in Zürich en liet daar weten zijn schorsing aan te vechten bij het sporttribunaal CAS. "Ik zal strijden voor mijzelf en de FIFA. Acht jaar geschorst? Voor wat?", zei Blatter.

Hij stapt eveneens naar de beroepskamer bij de FIFA en mogelijk ook naar de Zwitserse rechtbank. Blatter stelt dat er bij de betaling aan Platini slechts sprake is geweest van een administratieve fout en niet een ethische fout. 

Maandagmiddag meldde Platini dat ook hij bij het CAS in beroep gaat tegen zijn straf. Hij noemt de schorsing in een verklaring een "ware aanfluting" en zegt een "schoon geweten" te hebben.

"De uitspraak verbaast me niet. De procedure die de ethische commissie tegen mij voert is een pure schijnvertoning. Dit is een vooropgezet spel om mijn naam te besmeuren door instanties die elke geloofwaardigheid kwijt zijn", aldus Platini.

Boete

Blatter is vertrekkend voorzitter van de FIFA. Platini hoopte hem op te volgen, maar mag nu dus niet meedoen aan de presidentsverkiezingen op 26 februari. Ook zijn voorzitterschap bij de UEFA lijkt voorbij.

Doordat Blatter nu uit beeld is, zal de Kameroener Issa Hayatou, die al vicevoorzitter was, de FIFA vermoedelijk leiden tot de verkiezingen van februari.

Voor die verkiezingen zijn vijf kandidaten: de Fransman Jerôme Champagne, de Zuid-Afrikaan Mosima Gabriel 'Tokyo' Sexwale, de Zwitser Gianni Infantino, Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa uit Bahrein en Prins Ali bin Al-Hussein uit Jordanië. Bij de Engelse bookmakers is Salman bin Ebrahim al Khalifa de grote favoriet.