Voetbal

Van den Brom voelt zich bekocht, Vlaar moet 'aanpoten' bij rentree

AZ-coach John van den Brom voelde zich zaterdag na het duel met FC Utrecht (2-2) bekocht door de arbitrage. Ron Vlaar was blij met zijn terugkeer bij de Noord-Hollanders, al merkte de verdediger wel dat hij nog niet helemaal wedstrijdfit is.

Scheidsrechter Bas Nijhuis keurde tien minuten voor tijd tot grote onvrede van AZ de 2-0 van Robert Mühren af vanwege buitenspel, op advies van zijn grensrechter. Ten onrechte, zo bleek uit de tv-beelden. In plaats van 2-0 voor, stond AZ een paar minuten later ineens met 2-1 achter.

"Ongelooflijk. Dat zoiets op dit niveau gebeurt'', mopperde Van den Brom. "Dit kan en mag niet.''

AZ voorkwam in blessuretijd een nederlaag, omdat Jeffrey Gouweleeuw een strafschop benutte nadat Joris van Overeem onderuit was gehaald door Sofyan Amrabat.

"Ze hadden toch nog de spirit om die 2-2 eruit te persen. Daar kan ik als coach wel van genieten'', zei Van den Brom, die desondanks met een kater de winterstop ingaat.

"Dit neem ik de hele kerstperiode mee. De laatste wedstrijd blijft altijd het langste hangen. We hebben in de tweede helft prima gespeeld en onszelf eigenlijk beloond met die 2-0. Maar helaas. De scheidsrechter gaf na afloop zijn fout wel toe, maar daar hebben we niets aan.''

Vlaar

Vlaar was blij dat hij na lang blessureleed weer op het veld stond bij een officiële wedstrijd, maar de verdediger van AZ moest ook toegeven dat hij het zwaar had gehad tegen FC Utrecht.

"Het was aanpoten, maar dat is niet heel gek als je meer dan zes maanden niet op het hoogste niveau hebt gevoetbald", zei de 30-jarige Vlaar tegen FOX Sports na zijn rentree voor AZ en op de Nederlandse velden.

"Ik ben blij dat de kop er in ieder geval af is, maar het was ook zwaar. Soms is de eerste stap even doorbijten. Ik heb me de afgelopen twee weken in mijn hoofd al voorbereid op dit duel en uiteindelijk de hele wedstrijd gespeeld. Dat is lekker, maar ik had liever ook gewonnen."

Vlaar vond het lastig te zeggen hoe ver hij nog van zijn topvorm zit. "Het is mijn streven om weer het niveau te halen dat ik bij het WK van 2014 had, dat is het hoogste niveau dat ik ooit gehaald heb."

"Maar ik moet ook realistisch zijn, want ik speel nu in een andere competitie en de omstandigheden zijn ook anders. Het is nu zaak om fit te worden en AZ te helpen."

Spiegel

De Alkmaarders kunnen de hulp goed gebruiken, want uit de laatste vier competitieduels voor de winterstop pakte de ploeg van John van den Brom maar één punt. Vlaar concludeerde na de zwaarbevochten remise - met drie goals in de laatste tien minuten - dat er nog genoeg te verbeteren valt bij AZ.

"Als je met 2-1 achterkomt is het een opluchting dat het nog 2-2 wordt, maar we hebben niet goed gevoetbald vandaag. We moeten met z'n allen in de spiegel kijken, want we willen vooruit en dan moeten we beter spelen dan we vandaag gedaan hebben."

De 32-voudig international was ook niet helemaal tevreden over zijn rol bij de 1-1 van Utrecht, waarbij hij een kopduel verloor van Ruud Boymans.

"Ik denk niet dat het bij de 1-1 helemaal goed ging, dat zal beter moeten. Ik heb alles gegeven, maar je kon de vermoeidheid wel zien."

Boymans

Tegenstander Boymans vierde zijn rentree direct met een doelpunt. "Een mooie comeback'', jubelde de spits van FC Utrecht, die een jaar aan de kant had gestaan.

Boymans stond amper vijf minuten in het veld toen hij een voorzet van Sean Klaiber prachtig in de hoek kopte, door Vlaar af te troeven. "Ik kopte 'm gewoon goed binnen. Het was vooral mijn verdienste.''

De aanvaller maakte vorig seizoen negen doelpunten voordat hij geblesseerd raakte. "Ik sta nu op tien uit tien, ik wil graag één op één blijven lopen. Ik ga in de winter doortrainen om nog fitter te worden. Maar dit is superlekker meegenomen.''

De trefzekere spits weet dat Sébastien Haller, de topschutter van Utrecht, in de komende transferperiode zomaar kan vertrekken. "Dan wil ik klaar staan om hem te vervangen.''

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de eredivisie

Tip de redactie