Voetbal

Kieft hekelt gebrek aan zelfreflectie bij Van Basten en Blind

Wim Kieft begrijpt er niets van dat Marco van Basten en Danny Blind geen zelfkritiek uiten na het mislopen van het EK 2016 met Oranje en haalt hard uit naar het duo.

De assistent-coach en bondscoach van het Nederlands elftal krijgen volgens Kieft alle gelegenheid om hun verhaal te doen, maar daarbij ontbreekt het volgens de voormalig voetballer aan zelfreflectie.

"Het is kersttijd en VI gaf Blind in een interview en zijn assistent Van Basten in een column alle ruimte hun eigen straatje schoon te vegen. Ze namen velen de maat, maar wat opviel was dat ze beiden geen enkele vorm van zelfreflectie aan de dag legden", schrijft Kieft in zijn column voor De Telegraaf.

"Geen woord over het eigen falen bij het Nederlands elftal en de uitschakeling voor het EK terwijl daar wel wat over te vertellen valt."

Daarnaast vindt Kieft dat Oranje niet volgens de 'Hollandse School' speelde in de EK-kwalificatie en dat Van Basten en Blind dat onvoldoende serieus namen. "De kansloze uitschakeling door IJsland, Tsjechië en Turkije blijft een blamage. Terwijl 24 Europese landen wel aanwezig zijn in Frankrijk."

"Daarom gaat het te ver en is het te gemakkelijk zomaar wat te roepen zonder je eigen functioneren serieus tegen het licht te houden. Zie de totale overspannenheid bij de coaches rond het verloren thuisduel tegen IJsland."

Magere carrière

Volgens Kieft is een gebrek aan ervaring in de top de reden voor het gedrag van Van Basten en Blind.

"Niet vreemd getuige hun magere carrière als coach. Zie hoe Van Basten en Blind zijn omgesprongen met de psychologische factor rond het afnemen van het aanvoerderschap van Robin van Persie en hoe ze hem later aan de schandpaal nagelden."

"De nabije toekomst van ons voetbal en Oranje is in handen van twee mensen, die geen enkele zelfreflectie tonen terwijl ze als coach nadrukkelijk hebben gefaald. Meetbaar gefaald. Ik zie hun avontuur bij Oranje bijzonder somber in. Ze missen ieder inlevingsvermogen."

Sms'je

De 53-jarige Kieft zegt het risico te nemen dat hij Van Basten tegen zich in het harnas jaagt. "Ter verduidelijking: na één van mijn vorige columns kreeg ik een sms'je van Van Basten dat hij zich niet kon voorstellen dat die column mijn woorden waren en de strekking en de inhoud evenmin."

"Ik heb hem geantwoord dat het volledig mijn verhaal was. Zonder mijn naam te noemen herhaalde Marco en plein public zijn idee. Hij denkt in complottheorieën. Best jammer."

Tip de redactie