Cruijff voelt zich verlost door einde van zijn rol bij Ajax

Johan Cruijff blijft er nuchter onder dat hij in de toekomst geen rol meer zal vervullen bij Ajax.

Donderdag hielden de leden van de Amsterdamse club vertrouwen in de bestuursraad, wat betekent dat Cruijff zich definitief niet meer bemoeit met de koploper van de eredivisie.

"Er is nu tenminste duidelijkheid. Bij Ajax gaan ze verder waar ze mee bezig zijn, alleen niet meer onder mijn naam", zegt Cruijff zaterdag in De Telegraaf.

"Nu wordt toegestaan dat mensen van buiten het voetbal ineens leidend binnen Ajax kunnen zijn. Maar goed, ik ben nu tenminste verlost van iets waar ik me niet in kan vinden."

De 68-jarige Amsterdammer concludeert dat er niet naar hem is geluisterd. "Er wordt niet gespeeld volgens mijn normen en waarden. In mijn visie hoort het middenveld vol en de technische kwaliteit op niveau te zijn. Maar bij dit Ajax is het middenveld leeg en houdt het technisch niet over. Dat zijn twee voorbeelden."

Volgens Cruijff zijn er meer redenen waarom Ajax het dit seizoen Europees gezien niet redde. "Zo kan ik ook in verdedigend opzicht bepaalde punten noemen, waardoor Ajax zich onnodig uit de Champions League en Europa League heeft gespeeld."

Barcelona en Bayern

Drievoudig Gouden Bal-winnaar Cruijff vindt een einde van zijn rol bij Ajax dan ook een logisch gevolg. "Als zoveel zaken anders worden ingevuld, zoals ik daarover denk, dan moet je de boel gewoon loskoppelen. Dat gaat nu gebeuren en daar kan ik prima mee leven. Want zo werkt het niet."

"Voor mij is het voetbal van Barcelona en Bayern München de norm. Een norm die ik ooit zelf heb bepaald. Alleen werd mijn norm niet binnen Ajax gehanteerd. Dan houdt het op."

Als de ledenraad was weggestuurd, had Ajax een beroep kunnen doen op ereleden zoals Cruijff om een interim-bestuur te vormen. De voormalig topvoetballer had al aangegeven dat wel te zien zitten.

Eerder stopte Cruijff, die lijdt aan longkanker, al als adviseur bij Ajax. "Ik merkte dat er niet alleen niets met mijn advies werd gedaan, er werden ook beslissingen genomen die de problemen zouden vergroten."

"Toen de bestuursraad toch het beleid van de commissarissen goedkeurde om Wim Jonk weg te sturen, was ik er klaar mee. Wel heb ik nog aangegeven dat het aan de leden van de club was om de bestuursraad te corrigeren en na te denken over een nieuwe structuur."

Lees meer over:
Tip de redactie