Voetbal

Vitesse in eigen huis veel te sterk voor FC Twente

Vitesse heeft vrijdag FC Twente op een ruime nederlaag getrakteerd. De Arnhemmers wonnen in eigen huis met liefst 5-1.

Milot Rashica (twee keer), Valeri Qazaishvili, Dominic Solanke en Denys Oliynyk waren verantwoordelijk voor de doelpunten van Vitesse. Hakim Ziyech deed namens FC Twente nog iets terug.

Vitesse stijgt door de overwinning naar de vierde plaats op de ranglijst. De ploeg van trainer Peter Bosz heeft 28 punten uit zeventien duels. FC Twente heeft vijftien punten minder en is de nummer zestien van de eredivisie.

Het zowel sportief als financieel zwalkende FC Twente begon nog wel goed aan de wedstrijd. Een vrije trap van Ziyech ging net over. Na tien minuten keken de Tukkers echter al tegen een achterstand aan.

Qazaishvili kopte de bal achter doelman Joël Drommel, de vervanger van de geschorste Nick Marsman. Nog geen tien minuten later leek het duel in Gelredome al min of meer te zijn beslist. Rashica schoot van afstand raak: 2-0

FC Twente probeerde daarna wel van alles om de aansluitingstreffer te bewerkstelligen, maar eerst Michael Olaitan en daarna Felipe Gutiérrez verzuimden die, na gevaarlijke situaties voor het doel van Vitesse, te maken. De paal redde daarbij keeper Eloy Room.

Tiende goal

Toch kwam dat doelpunt nog net voor de rust. Uiteraard was Ziyech de maker van de treffer. Het was dit seizoen al zijn tiende goal. Mogelijk ook meteen zijn laatste in Twentse dienst, want de kans is groot dat Ziyech tijdens de winterstop een nieuwe werkgever krijgt.

Meteen na rust stelde Vitesse definitief orde op zaken. Binnen een kwartier maakten de Arnhemmers een einde aan alle eventuele Twentse illusies. Eerst Solanke en daarna Rashica met zijn tweede doelpunt schoten FC Twente op een onoverbrugbare achterstand.

Beide ploegen geloofden het daarna wel. Vitesse drong nog nauwelijks meer aan en FC Twente had ook de energie en het vertrouwen niet meer om er een echte wedstrijd van te kunnen maken. Het enige lichtpuntje was nog de treffer van invaller Oliynyk in de slotfase.

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de eredivisie

Lees meer over:
Tip de redactie