Voetbal

Supporters FC Twente eisen inspraak in clubbeleid

De drie grootste supportersclubs van FC Twente gaan samenwerken en eisen zo inspraak in het beleid van de club.

Met het oprichting van de 'vereniging FC Twente' willen de fans invloed op het opstellen van profielen voor nieuwe commissarissen, stemrecht bij verkiezingen en leden betrekken bij de club.

De Enschedese gemeenteraad neemt vrijdagavond een beslissing over een garantstelling van 32 miljoen euro voor FC Twente en de PvdA is daarbij voorstander van een meer voorname rol voor de supporters.

"Ik denk dat daarvoor in de raad een meerderheid is", zegt Laurens van der Velde namens de partij tegen Tubantia.

Namens de supportersvereniging stelt Mark Rouwhorst dat het hoog tijd is voor een andere koers. "Commissarissen zoeken in het netwerk van old boys is achterhaald. Je ziet bovendien wat er van kan komen. Ze benoemen voor onbepaalde tijd en je moet als supporter maar hopen dat de juiste mensen de touwtjes in handen krijgen."

Momenteel is Ajax de enige betaald voetbalorganisatie waar de commissarissen door de ledenraad worden benoemd.

Straf

Deze week kreeg FC Twente van de licentiecommissie van de KNVB de straf dat de proflicentie voorwaardelijk wordt ingetrokken. Die beslissing volgde vanwegen het contract van de club met investeringsmaatschappij Doyen Sports.

Ook is Twente de komende drie jaar uitgesloten van Europees voetbal en moet de club een boete betalen van 45.250 euro.

Volgens de licentiecommissie zijn de huidige misstanden bij de club mede veroorzaakt door de bestuursstructuur en de bestuurlijke organisatie van FC Twente.

Vrijdagavond beslist de gemeenteraard over de garantstelling van 32 miljoen euro. Als dat plan doorgaat, komt een lening van 17 miljoen euro te vervallen en is FC Twente geen eigenaar meer van stadion De Grolsch Veste.

Lees meer over:
Tip de redactie